Broadwell-E или Skylake-E CPU? Intel май гласува за вторите

Ако може да се вярва на последните информационни утечки, Intel може да се откаже от пускането на процесори Core i7 Extreme Edition на базата на ядра Broadwell-E, като вместо това ускори излизането на високопроизводителните чипове на базата на Skylake-E

Върховата производителност вече от доста години е основен апел на “екстремните” процесори на Intel от линията Intel Core i7, предназначена за високопроизводителни настолни компютри (high-end desktop, HEDT). И въпреки, че на пазара на практика няма аналози на HEDT чиповете нa Intеl, компанията почти никога не рискува да сложи в тях най-новите си микроархитектури. Това обаче скоро може да се промени.


Сигурно си спомняте, че Intel пусна топ-процесорите си Core i7 Extreme Edition от поколение Haswell-E през септември 2014 г. – около година след пускането на масовите CPU модели, базирани на архитектурата Haswell. Това прави логични очакванията, че по някое време през първото тримесечие на 2016 г. Intel може да пусне на пазара HEDT-чипове Core i7 от поколение Broadwell-E. Някъде по това време вероятно корпорацията ще е пуснала на пазара и целия спектър масови процесори с архитектурата Skylake. За нея все още не се знае много, но от известното до момента може да се предполага, че тя ще има доста предимства в сравнение с Haswell. Като следствие, в резултат на всички подобрения, CPU моделите Skylake от висок клас може да се окажат сериозна конкуренция за по-скъпите младши модели, базирани на Broadwell-E.

За да избегне тази не особено удачна вътрешна конкуренция, Intel може да предприеме някои промени. Според изтекли в интернет слайдове, за които се предполага, че са предназначени за партньори, Intel вероятно ще отмени пускането на Broadwell-E през първото тримесечие догодина, но вместо това ще представи Skylake-E по-рано – през третото тримесечие. Засега не се знае със сигурност дали тези нови процесори ще бъдат съвместими с платформата Intel X99 и цокъла LGA2011-3, но на теория това е възможно. И двете процесорни фамилии поддържат DDR4 памет, а захранващата система на LGA2011-3 чипсета е достатъчно гъвкава, за да поддържа различни ядра.


Broadwell-E или Skylake-E CPU? Intel май гласува за вторите

© PCWorld България, pcworld

Така или иначе, отмяната на Broadwell-E би била доста съществена крачка за Intel, чиято важност обае е трудно да се оцени на този етап още повече, че достоверността на информационната утечка също е под въпрос. А дори всичко това да е вярно, плановете често се менят, така че явно пак ще трябва да поизчакаме, за да разберем какво ще се случи в действителност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.