Потвърдено: Hawaii наистина се завръща в AMD Radeon графиката

Сигурно ще разочароваме хората, които с нетърпение чакат обновлението в графичните карти на AMD, но масовите видеокарти наистина ще получат леко подобрена версия на познатите GPU чипове Hawaii, дебютирали още през 2013 г.

Със сигурност немалко хора очакват с нетърпение появата на новото поколение графични процесори AMD Fiji, но цените на базираните на тях видеокарти поне отначало сигурно ще бъдат достатъчно високи, за да ограничат броя на потребителите, които ще си ги купят. За съжаление, известно  разочарование очаква потребителите, които планират да си купят Radeon R9 380X – потвърдено беше, че в този сегмент ще бъде използван не особено новия дизайн на GPU чиповете Hawaii. Във всеки случай, AMD възнамерява да пусне на пазара най-малко две видеокарти, базирани на тези безспорно достойни, но вече и със статус на ветерани графични процесори, които дебютираха на пазара още през 2013 г.

Ще има ли все пак някакви промени от анонса на Radeon R9 290X насам и какви ще бъдат те? Както изглежда, промените няма да бъдат големи и ще се свеждат до стойносттта на тактовите честоти и обема на локалната видеопамет. Последният ще бъде увеличен до вече почти стандартните 8 GB, като ще нарасне и честотата – от 1250 MHz (ефективни 5000) до 1500 (6000) MHz. Увеличена ще бъде и работната честота на графичните ядра, макар и в по-малка степен: в случая с Hawaii XT увеличението ще е само 50 MHz (от 1000 до 1050 MHz), а Hawaii Pro ще получи добавка от 63 MHz, до общо 1010 MHz.


Потвърдено: Hawaii наистина се завръща в AMD Radeon графиката

© PCWorld България, pcworld

Колегите от различни онлайн издания правят и друго интересно наблюдение, което поставя под въпрос използването на наименованието Radeon R9 390 за видеокартите на базата на процесори Fiji. AMD има обичай периодично да внася объркване в обозначенията на видеокартите си, който изглежда ще бъде спазен и сега – с пускането на Radeon R9 285 (Tonga) като OEM-продукт под марката Radeon R9 380. Графичните процесори Hawaii са по-мощни, така че базираните на тях VGA решения като нищо може да получат и номер 390, а при това положение мястото на Fiji остава несяно. Не е ясно и как точно AMD смята да реши проблема с наименованията … ако изобщо смята да го решава, разбира се.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.