Графичният процесор AMD Fiji ще бъде обявен на 24 юни

Според последните сведения, на 24 юни AMD ще представи официално графичния процесор Fiji XT и базирания на него видео адаптер Radeon R9 390X. Небазираните на новия GPU видеокарти от следващата серия Radeon ще бъдат обявени седмица по-рано – на 18 юни.

Доскоро се смяташе, че анонсът на новия графичен процесор Fiji на AMD ще бъде направен по време на изложението Computex Taipei 2015, което ще се състои  след по-малко от месец – от 2-ри до 6-и юни. За съжаление обаче, една от най-очакваните новини в света на графичните решения изглежда ще бъде отложена отново. Хубавото е поне, че отлагането няма да е прекалено голямо – според последните данни в Мрежата, сега се очаква AMD Fiji GPU процесорите да бъдат обявени малко след експото за електронни забавления E3, което започва на 12 юни.

На илюстрацията е показано само концептуално изображение, но всъщност няма пречка новите Radeon видеокарти наистина да са толкова компактни

Онлайн ресурсът WCCFtech уточнява, че 12 дни след началото на въпросното шоу, на 24 юни, AMD ще представи официално графичня процесор Fiji XT и базирания на него видео адаптер Radeon R9 390X. Останалите нови продукти от следващата серия Radeon, която, както вече ви информирахме, отчасти ще включва и познати GPU чипове, ще бъдат обявени седмица по-рано – на 18 юни. Редно е все пак да се отбележи, че и новите дати не са официално потвърдени от AMD, макар че звучат донякъде логично, предвид няколкото досегашни отлагания.


Графичният процесор AMD Fiji ще бъде обявен на 24 юни

© PCWorld България, pcworld

Не става много ясно обаче на какво се дължи поредното забавяне на очаквания анонс, особено като се има предвид, че и E3, и Computex, са чудесни форуми за анонс на нови графични продукти – заради широкото отразяване на тези мероприятие в световната преса.


Графичният процесор AMD Fiji ще бъде обявен на 24 юни

© PCWorld България, pcworld

Черният кристал в ъгъла е HBM паметта, която се инсталира на подложката на графичното ядро, а не директно на печатната платка

Друг интересен момент, свързан с Fiji, е че AMD обещава на геймърите обширен избор от формати на графичните карти, базирани на тези GPU чипове. Появата на разнообразни по форма, габарити и изпълнение видеокарти ще стане възможна благодарение на използването на HBM памет, която се инсталира на подложката на графичното ядро, а не непосредствено на печатната платка, както се прави в момента с GDDR5. Този нов начин на монтаж на видео паметта ще позволи създаването на по-компактни видеокарти и ще даде повече свобода за изява на ОЕМ дизайнерите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.