Два хай-тек дебюта идват с 10-ядрения чип Mediatek Helio X20

Новият мобилен SoC чип от флагмански клас Mediatek Helio X20 е не просто първия 10-ядрен мобилен процесор, но и първото решение, изпълнено по архитектурата Tri-Cluster, обединяваща в три блока ядра с различна производителност, предназначени за изпълнение на различни задачи.

Край на слуховете и утечките – семейството на мобилните платформи на компанията MediaTek официално беше оглавено от новия флагман Helio X20. Тази нова система в чип (SoC) е не просто първия 10-ядрен мобилен процесор, но и първото решение, изпълнено по архитектурата Tri-Cluster. Въпросната архитектура пък е следващият етап в развитието на схемата big.LITTLE, който предвижда използването на изчислителни блокове обединяващи ядра с различна производителност, предназначени за изпълнение на различни задачи. Както лесно човек може да се досети от наименованието на архитектурата, чипът MediaTek Helio X20 ще съдържа три такива блока. Най производителният клъстер включва две ядра Cortex-A72, работещи на честота 2,5 GHz. Останалите осем ядра са Cortex-A53 и са разделени в два блока по четири, работещи на честоти 1,4 и 2,0 GHz.

Това кой блок точно да бъде задействан и как точно да се разпределя натоварването между GPU и CPU системите ще бъда определяно от фирмената технология MediaTek CorePilot 3.0. Според официалните данни, въпросното решение позволява да се използва 30% по-малко енергия в сравнение със SoC чиповете, в които ядрата са събрани в две групи. Освен това се осигурява 12% повече производителност в ежедневни задачи и 15% по-голямо бързодействие при ресурсоемки операции. Обяснявайки необходимостта от три групи процесорни ядра, компанията прави и интересна аналогия с автомобилните скоростни кутии:


Два хай-тек дебюта идват с 10-ядрения чип Mediatek Helio X20

© PCWorld България, pcworld

Ролята на графичната подсистема в чипа Helio X20 ще се изпълнява от четириядрения блок Mali T880 MP4, работещ на честота 700 МHz. Самият мобилен процесор ще бъде произвеждан по 20-нанометров технологичен процес, а заедно с него ще работи и енергоикономичен ко-процесор Cortex-M4, който ще се захранва независимо от останалите ядра. Този чип ще поема обработката на данните от различните сензори на мобилните устройства и ще обслужва прости фонови задачи.

Новият 10-ядрен мобилн процесор Helio X20 ще поддържа LTE-мрежите на повечто мобилни оператори и скорости на пренос на данни до 300/50 Mb/s (LTE Cat.6). Странното е, че новият мобилен флагман не е получил поддръжка на бързата оперативна памет LPDDR4 – чипът ще се задоволява с производителността на LPDDR3 на честота 993 MHz.

Очаква се Mediatek Helio X20 (MT6797) да се види в конфигурациите на готови мобилни устройства към началото на 2016 г. Официалните характеристики на новия мобилен многоядрен чипсет са описани подробно в следния слайд:


Два хай-тек дебюта идват с 10-ядрения чип Mediatek Helio X20

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.