AMD обещава много по-производителна Radeon графика през 2016-а

Всички GCN графични чипове на AMD от 2016 г. ще бъдат произвеждани с по-модерен технологичен процес FinFET и ще бъдат оборудвани с ултра-бърза HBM памет от второ поколение – съчетание, което вероятно ще осигури двойно по-висока енергоефективност и значителен скок в производителността на фирмените графични решения.

През следващата година AMD няма да представя нови графични архитектури, но ще съсредоточи усилията си върху усъвършенстване на технологията GCN (Graphics Core Next) с цел да повиши производителността и да подобри енергоефективността на своите графични решения, съобщиха тези дни представители на компанията.

Припомняме, че фирмената графична архитектура GCN беше представена в края на 2011 г. заедно с ускорителя Radeon HD 7970, впоследствие преименуване на Radeon R9 280X. От тогава насам GCN технологията се развива както като производителност, така и като функционалност, а през тази година се очаква вече нейното четвърто поколение, което ще бъде заложено в основата на графичните процесори с кодово име Fiji. Архитектурата GCN 1.3 ще получи чисто нов контролер за паметта, подсистема от кешове и редица модерни възможности, поддържани от новите API, като Microsoft DirectX 12.


AMD обещава много по-производителна Radeon графика през 2016-а

© PCWorld България, pcworld

 Разбира се, очаква се, че и скокът в производителността, осигуряван от новия графичен флагман на AMD ще бъде гигантски на фона на възможностите на Radeon HD 7970. Интересното е, че въпросният скок ще се дължи изцяло на промените в архитектурата, тъй като самите графични чипове както и досега ще се произвеждат по 28-нанометров технологичен процес. За съжаление, по-тънкият производствен процес на този етап се оказва за AMD разкош, който компанията не може да си позволи, тъй като TMSC тази година ще се фокусира върху мобилните системи на чип със своята нова технология CLN20SOC. Положението обаче ще се промени доста през следващата година, когато TSMC и GlobalFoundries трябва да представят своите нови 16- и 14-нанометрови FinFET процеси, които ще могат да се изпозлват за производството на мощни графични чипове.

Така през 2016 г. AMD по план трябва да пусне още една нова версия на GCN с номер 1.4. От компанията обещават, че нейната енергоефективност ще е двойно по-висока от тази на съществуващите решения. Освен това следващото издание на архитектурата ще има редица нови възможности, включително такива за ускоряване на средствата за допълнена и виртуална реалност. Всички графични чипове на AMD от 2016 г. ще използват технологичния процес FinFET, което ще позволи на един силициев кристал да се поместват повече потокови процесори и други функционални блокове, увеличаващи производителността на GPU чиповете от ново поколение.


AMD обещава много по-производителна Radeon графика през 2016-а

© PCWorld България, pcworld

Засега от AMD не разкриват подробности относно графичните си проекти за 2016 г., но информацията за двойно по-висока енергоефективност означава също и двойно по-висока производителност при същото ниво на енергопотребление. А като се има предвид, че графичните чипове на AMD  от следващо поколение ще получат и HBM памет от второ поколение, memory подсистемата очевидно няма да е “тясно място” за бързодействието. С други думи, през следващата година може би наистина ще станем свидетели на съществен скок в производителността на графичните решения на AMD – благодарение на съчетанието от свръхбързата памет HBM 2 и GCN подобренията, свързани с новия технологичен процес на производство.

Почти със сигурност можем да разчитаме, че NVIDIA също няма да спи през това време, така че следващата година се очертава като доста интересна откъм видеокарти.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.