7 дни без ток може да съсипят данни в SSD дисковете

За това съобщава скорошен доклад на JEDEC, според който съществува пряка зависимост между времето за надеждно съхранение на данни на твърдотелните дискове и температурния диапазон, в който работят SSD устройствата. Интересното е, че по този показател потребителските модели значително превъзхождат корпоративните SSD решения.

Повечето хора като че ли свикнаха да приемат, че SSD устройствата превъзхождат своите магнитни HDD събратя почти във всяко отношение освен по цената и по броя възможни цикли на презапис на информацията. Оказва се обаче, че проблем може да се окаже и времето, през което данните могат да бъдат съхранявани във Flash-базираните полупроводникови дискове надеждно и без риск от загуби.

Отрасловата организация JEDEC Solid State Technology Association, която се занимава със стандартизация на микроелектроника, е установила, че SSD устройствата може да започнат да губят от записаните в тях данни и някои от блоковете им може да започнат да излизат от строя, ако те бъдат оставени без захранване дори само за седмица. За това, както и редица други интересни подробности за полупроводниковите дискове, се съобщава в публикуван неотдавна доклад на представителя на Seagate Алвин Кокс, който е също и председател на съвета на JEDEC.

Според данните от въпросния доклад на организацията, съществува пряка зависимост между времето за надеждно съхранение на данни на твърдотелните дискове и температурния диапазон, в който работят SSD устройствата – показател, в който потребителските модели значително превъзхождат корпоративните SSD. Т.е, ако например записът на данни е направен на SSD устройството при температура 25ºC или работната температура не превишава 40ºC, очакваният срок за безпроблемно съхранение на данни е 105 седмици или около две години. А ако процесът на запис е осъществен само при 5ºC по-висока температура (30ºC), то очакваният срок за съхранение се намалява наполовина – до една година.

И това са данните за потребителските SSD устройства – в корпоративния сегмент на този тип техника положението е по-лошо. При този клас SSD надеждността на информацията е само 20 седмици при запис на 25ºC температура или работа при 40ºC. При най-лошо стечение на обстоятелствата, корпоративните SSD дискове може да започнат да губят от записаните в тях данни още през първата седмица работа (вж. таблиците по-долу).


7 дни без ток може да съсипят данни в SSD дисковете

© PCWorld България, pcworld

 

Споменатите резултати са били потвърдени от изследвания в компаниите Samsung, Seagate и Intel. Междувременно експерти по сигурността от компанията KoreLogic изразяват безпокойство от факта, че много потребители използват SSD устройства за съхранение на данни както в потребителския така и в корпоративния сегмент. Те привличат вниманието върху факта, че полупроводниковите дискове не са най-подходящото решение за продължително съхранение на данни и препоръчват редовно да се правят резервни копия (бекъпи) с цел да се намали риска от загуба на важна информация.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.