Не ви стига място в SSD-то? Спокойно, идват 6 TB модели

Не един, а цели три SSD диска в стандартен формат и с необичайно голяма вместимост, включително 6-терабайтов модел, обяви японската компания Fixstars. Устройствата се очакват на пазара през юли.

Големият капацитет за съхранение не е сред най-характерните черти на наличните днес на пазара consumer-ориентирани твърдотелни полупроводникови дискове (SSD), но изглежда и това положение може да се промени скоро. Намерения в тази посока показва японската компания Fixstars, която обяви не един, а цели три SSD диска в стандартен формат и с необичайно голяма вместимост, включително 6-терабайтов модел.

Въпросните устройства носят обозначенията 1000M, 3000M и 6000M, като съответно ще осигуряват капацитет от 1 ТВ, 3 ТВ и 6 ТВ. Двата по-малки модела използват произведена по 19-нанометров технологичен процес, а в 6-терабайтовия представител се използват 15-нанометрови микросхеми. Скоростта на работа на новите SSD модели на Fixstars е типична за интерфейса SATA 6Gbps – 540 MB/s при четене и 520 MB/s при запис.


Не ви стига място в SSD-то? Спокойно, идват 6 TB модели

© PCWorld България, pcworld

Колкото до цената, известна е само тази на модела с 1 TB капацитет, който според наличната информация ще се предлага за $820. Колко ще струват останалите вероятно ще разберем през юли, когато се очаква SSD устройствата Fixstars 1000M, 3000M и 6000M да излязат на пазара.


Не ви стига място в SSD-то? Спокойно, идват 6 TB модели

© PCWorld България, pcworld

В заключение е редно все пак да напомним, че новите дискове на японската компания съвсем не са рекордьори по капацитет в SSD сегмента. Още преди повече от три години например компанията OCZ обяви 16-терабайтови устройства за съхранение от този тип, макар и изпълнени като PCI-Express разширителни платки за вграждане в РС. Разбира се, те са предназначени за корпоративния, а не за потребителския сегмент.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.