Идва времето на 10-ядрените мобилни процесори

10 ядра ще цъкат в новия мобилен процесор Snapdragon 818 на Qualcomm, но също толкова ще има в чипа MediaTek Helio X20. В очертаващия се конкурентен сблъсък чипът на Qualcomm вероятно ще има предимство в бързодействието, но пазарът ще реши кой ще е по-успешен.

Многоядрените процесори отдавна не са изключение дори в бюджетните мобилни устройства, но очевидно състезанието между производителите по брой изчислителни единици продължава с пълна сила. И докато последния хит във високия клас предполагаше наличие на осем ядра, сега изглежда на ход са 10-ядрените решения. Това подсказва информация от редица мрежови източници, според която компанията Qualcomm проектира нов процесор под името Snapdragon 818, оборудван именно с десет изчислителни модула.

По предварителни данни, конфигурацията на чипа предвижда използването на три клъстера от изчислителни модули, всички от които ще поддържат 64-битови инструкции. Единият ще се състои от квартет маломощни Cortex-A53 ядра с тактова честота 1,2 GHz, чифт Cortex-A53, работещи на 1,6 GHz и четири производителни Cortex-A72 ядра с работна честота 2 GHz.

В състава на този нов Snapdragon 818 ще влиза и графичен ускорител Adreno 532. Освен това се споменава също поддръжка на оперативна памет от тип LPDDR4 RAM както и такава на мобилна връзка от 4-то поколение LTE Cat-10. Процесорът ще се произвежда по 20-нанометров технологичен процес.


Идва времето на 10-ядрените мобилни процесори

© PCWorld България, pcworld


По всичко личи, че, ако се появи на пазара, въпросният Snapdragon 818 ще конкурира един друг също 10-ядрен мобилен чип, сведения за който се появиха преди няколко дена – 30-нанометровия MediaTek Helio X20. В случай, че сте пропуснали, този процесор има две ядра Cortex-A72 с тактова честота 2,3-2,5 GHz, четири модула Cortex-A53 с честота 2 GHz и още четири такива, но работещи на честота 1,4 GHz. Вградената видео система на мобилния чип Helio X20 е базирана на 700-мегахерцов графичен ускорител ARM Mali-T880 MP4.


Идва времето на 10-ядрените мобилни процесори

© PCWorld България, pcworld

Като се има предвид, че процесорът Qualcomm Snapdragon 818 ще има четири ядра Cortex-A72, той очевидно ще е по-мощен от Helio X20. Засега обаче остават открити въпросите за цените и сроковете за евентуална поява на двамата новоизгряващи многоядрени конкуренти на мобилния пазар.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.