Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

Високопроизводителните AMD процесори, базирани на новата фирмена CPU архитектура Zen, идват през 2016 г., а през втората половина на 2015 г. се очаква появата на първия ARM-базиран сървърен процесор на компанията. Но това, разбира се, съвсем не е всичко.

По време на своето ежегодно мероприятие, известно като Ден за финансови анализатори (2015 Financial Analyst Day), компанията AMD вдигна завесата пред своите планове за следващите месеци и разказа някои подробности относно предвидените през 2015-а и 2016-а обновления в различните си линии процесори.

И така, в настолния сегмент през следващите месеци се очаква появата на нов флагмански процесор на базата на архитектурата Piledriver, носещ обозначението FX-9590 и внушителен TDP рейтинг от 220 W. Високопроизводителните процесори, базирани на новата фирмена CPU архитектура Zen, трябва да зарадват феновете на AMD решенията през 2016 г. Най-вероятно те ще станат достъпни през втората половина на годината. Както вече ви информирахме, едно от преимуществата на Zen е увеличеният с 40% брой изпълнявани инструкции за такт IPC. Съобщава се също и за използване на технологията FinFET, което пък е индикатор за внедряване на производствен технологичен процес от порядъка на 14/16 nm.


Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

© PCWorld България, pcworld

Архитектурата Zen е в основата и на следващото седмо поколение настолни и мобилни хибридни процесори (APU) на компанията. През 2016 г. настолните APU и CPU чипове на AMD ще използват единен AM4 цокъл. Това би трябвало да облекчи процеса на модернизация на РС системите.


Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

© PCWorld България, pcworld

Преминаване към FinFET технология и 14/16-нанометров процес през 2016 г. се предвижда и за производството на графични решения и GPU чипове, информират още от AMD. В този сегмент може да се очаква също внедряване на многослойни чипове HBM памет от второ поколение, които ще могат да осигурят шина за достъп от до 8192, а това съответно ще даде възможност за значително увеличаване на пропускателната способност на видео паметта. Заедно с това за някои решения (вероятно става въпрос за бюджетните) ще се използва и дизайнът на 20-нанометрови чипове.

През втората половина на 2015 г. се очаква и появата на първия сървърен процесор на AMD на базата на архитектурата ARM – моделът A1100 Opteron. Тук е мястото да припомним, че неговият дебют първоначално беше планиран още за 2014 г., но в компанията решиха да отложат пускането му, преценявайки, че пазарът още не е готов за такъв тип решения. През 2016 г. пък се очаква появата на тестови версии на чиповете K12 и Seattle. Те са ориентирани към високопроизводителния сегмент на изчислителния пазар на решения, използващи ARM архитектура. Масовите доставки на тези чипове обаче ще започнат чак през 2017 г.


Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

© PCWorld България, pcworld

Междувременно, инженерите на AMD продължават да работят по внедряването на HBM памет и в APU чиповете. Тази стъпка ще позволи интегрирането на подобни решения в сървърните продукти и ще увеличи съществено пропускателната способност на паметта в сравнение с традиционните DRAM модули. По такъв начин AMD ще може да се конкурира по-успешно и с процесорите на Intel в този сегмент, които притежават голям обем вградена кеш памет L4.

Завършваме с кратко обобщение на информацията за очакваните скоро нови продукти на AMD, която ни изпращат от компанията.

 • Нови AMD 7000 серия APU: Наричани доскоро с кодовото име “Carrizo-L” и част от “Carrizo” платформата в пътната карта за 2015 г. на семейството мобилни AMD APU, тези APU от 7000 серия са от типа „система-на-чип“  (SoC). Новите APU съчетават енерго-ефективен CPU, усъвършенстван GPU, процесор за защита (AMD Secure Processor)и входо-изходна подсистема на един чип. Заедно с поддръжката на Microsoft DirectX 12 и очакваната Windows 10 операционна система, чиповете от AMD 7000 серия ще осигурят на потребителите и допълнителна защита вградена в процесора.


  Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

  © PCWorld България, pcworld

 • AMD Radeon M300 серия графични решения за OEM ноутбуци: Графичните процесори AMD Radeon M300 серия се базират на AMD Graphics Core Next (GCN) архитектура и предлагат пълна поддръжка на Direct X 12, както и интелигентно използване на енергията с помощта на технологиите AMD Enduro. Мобилни РС с новата графика на AMD се доставят в момента от Alienware, Dell, HP, Lenovo, и Toshiba, като към тях скоро ще се присъединят и други OEM производители.
 • AMD Radeon 300 серия графични решения за OEM десктопи: AMD обяви настолни графични решения AMD Radeon 300 серия, поддържащи Windows 10 и достъпни само чрез OEM производителите. Отделни модели с тези платки се предлагат в момента от HP, а скоро се очакват системи и от други OEM-доставчици.
 • Обновяване на настолните AMD APU A-серия: от 10 май ускорените процесори на AMD от А-серия ще бъдат достъпни на нови цени. В тях ще бъдат включени нови характеристики и полезни функции за потребителите. Те ще предлагат готовност за Windows 10, включително Multiengine и Multiadapter характеристиките на DirectX 12. Поддържат се също AMD FreeSync, AMD Mantle, HSA с хетерогенно подреждане на обработваните задачи (heterogeneous queuing - hQ) и хетерогенен равен достъп до паметта (heterogeneous uniform memory access - hUMA), както е възможно от OpenCL 2.0 приложенията, и OpenGL 4.4.


  Ето какви процесори ни готви AMD през 2015-а и 2016 г.

  © PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.