GeForce GTX 980 Ti идва по-рано от очакваното – през май

В плановете на NVIDIA се появява и още един, неспоменаван досега графичен адаптер - GeForce GTX 980 Metal. Очаква се той да е позициониран в продуктовата йерархия малко по-надолу от GeForce GTX 980 Ti, но над стандартния модел GeForce GTX 980.

В NVIDIA изглежда са преразгледали плановете на компанията, свързани с пускането на нови графични карти, базирани на новия фирмен GPU чип GM200. И докато наличната досега информация твърдеше, че видеокартата GeForce GTX 980 Ti ще излезе през лятото, последните данни сочат, че тя най-вероятно ще се появи по-рано – още към средата на май. Освен това компанията изглежда работи по още един, неспоменаван досега VGA продукт, наречен GeForce GTX 980 Metal. Поне това се очаква, ако можем да вярваме на китайските източници, според които NVIDIA е преместила датата за анонс на GeForce GTX 980 Ti между 16-то и 26-то число на месец май. Иначе както се очакваше. Новата видеокарта изглежда ще получи графичен процесор GM200 с 3072 активни потокови процесора, 192 текстурни блока и 96 модула за растеризация, както и 384-битов интерфейс за паметта.

По всяка вероятност GeForce GTX 980 Ti ще бъде оборудвана с 6 GB видеопамет от тип GDDR5, което ще бъде и главната разлика с флагманския модел TITAN X, който, както сигурно вече знаете, е екипиран с цели 12 GB собствена памет. NVIDIA има нужда от такъв продукт, за да се конкурира успешно с  очакваното скоро ново семейство AMD Radeon R9 390. За съжаление, засега няма повече достоверни данни относно характеристиките на видеокартата GeForce GTX 980 Ti.

Не са много и детайлите относно споменатия по-горе проект, кръстен GeForce GTX 980 “metal enhanced version”. Най-вероятно става въпрос за още една графична карта, базирана на поорязан GPU чип GM200, която ще стои в продуктовата йерархия малко по-надолу от GeForce GTX 980 Ti, но над стандартния модел GeForce GTX 980, базиран на GPU ядрото GM204.


GeForce GTX 980 Ti идва по-рано от очакваното – през май

© PCWorld България, pcworld

Що се отнася до цените и производителността, то GeForce GTX 980 Metal трябва да е по-бърза, но и вероятно по-скъпа карта от класическата GeForce GTX 980, затова пък по-евтина от TITAN X и GeForce GTX 980 Ti. Една такава карта лесно може да се превърне в новия бестселър на пазара на дискретна графика, особено ако предложи на геймърите към 90 % от възможностите на GeForce TITAN X на две трети от цената на флагмана. С други думи, очертава се нещо като “превантивен удар” срещу новите графични решения на AMD, които се очакват през юни.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.