AMD коригира плановете си за пускане на новите GPU чипове

Компанията AMD отложи за края на тримесечието очакваните дати за началото на масовите доставки на първите графични процесори от следващо поколение, а анонсът на “тристотната” серия Radeon видеокарти се очаква по време на Computex Taipei 2015. този път най-вероятно AMD ще представи цялото си ново графично семейство наведнъж.

Ако сте очаквали с нетърпение излизането на Radeon-базираните видеокарти от следващо поколение, ще трябва да потърпите още малко – AMD коригира плановете си за пускане на новите графични чипове, като отложи за края на тримесечието очакваните дати за началото на масовите доставки на първите от тях. Това ще рече, че по магазините приемлива наличност на нови AMD Radeon-базирани видеокарти ще има по-скоро през втората половина на годината, при положение, че новата серия GPU чипове на AMD ще бъде анонсирана през юни. Но всичко това едва ли е особена изненада – поради намаляващото търсене на стандартни РС системи, а и заради не особено конкурентоспособните дискретни графични решения на AMD, продажбите на този тип продукти (а и на микропроцесорите) на компанията намаляват вече близо година.

Вече няколко тримесечия намаляват и дяловете на AMD в CPU и GPU сегментите, така че сега основна задача за компанията е увеличаване на продажбите на всяка цена. Точно с това ще се заемат в AMD след официалния анонс на APU чиповете Carrizo, Godavari (Kaveri Refresh) и новите графични процесори от фамилията Radeon. 


AMD коригира плановете си за пускане на новите GPU чипове

© PCWorld България, pcworld

И така AMD планира да представи своята “тристотна” серия Radeon по време на изложението Computex Taipei 2015, което се открива в началото на юни. Този път обаче анонсът се очертава различен – според онлайн източници, вместо със серия от анонси както обикновено, тази година AMD ще представи цялото си ново графично семейство наведнъж. А както вече знаете, в новата фамилия видеокарти ще има както решения с нова архитектура, така и “проверени във времето” преименувани изделия. Ако може да се вярва на предварителните данни на международните онлайн източници, очаква се новата Radeon серия да включва поне три изцяло нови графични процесора - Fiji, Grenada (подобрен Hawaii) и Trinidad. Някои източници предполагат, че към тях може да се добави и GPU чип Tonga XT (за който отдавна се носят слухове) с изцяло разблокирани потокови процесори и контролери за паметта.


AMD коригира плановете си за пускане на новите GPU чипове

© PCWorld България, pcworld

В заключение ви предлагаме кратко обобщение на това, което знаем до момента за очакваната скоро фамилия видеокарти Radeon R9 300. Разбира се, ще направим и уговорката, че наименованията, номерацията и спецификациите на цитираните модели може и да бъдат различни към момента на официалните им анонси:

  • AMD Radeon R9 390/390X — Fiji Pro/Fiji XT, архитектура GCN 1.3, до 4096 потокови процесора и 4096-битова шина за паметта. Предполагаем ценови диапазон: $649 и повече.
  • AMD Radeon R9 380/380X — Grenada Pro/Grenada XT, архитектура GCN 1.2 или GCN 1.3, до 2816 потокови процесора 512- битова шина за памет GDDR5. Предполагаем ценови диапазон: $249–$299–$329. Понеже Grenada е подобрен вариант на Hawaii, не е изключено вместо нов процесор тук AMD да използват преименуван стар. 
  • AMD Radeon R9 375X — Tonga XT, архитектура GCN 1.2, до 2048 потокови процесора, 384- битова шина за памет GDDR5. Ценови диапазон: около $229.
  • AMD Radeon R9 375 — Tonga Pro, архитектура GCN 1.2, до 1792 потокови  процесора, 256- битова шина за памет GDDR5. Ценови диапазон: около $199.
  • AMD Radeon R9 370/370X — Trinidad Pro/Trinidad XT, архитектура GCN 1.3, до 1536 потокови процесора, 256- битова шина за памет GDDR5. Ценови диапазон: $119–$149.


    AMD коригира плановете си за пускане на новите GPU чипове

    © PCWorld България, pcworld

Ситуацията с Radeon R7 300 все още остава неясна. От една страна, в този сегмент AMD може да продължи да използва  ядрата Curacao за Radeon R7 360, но може да представи и нещо ново в ценовия диапазон около $100 – нещо, базирано на архитектурата GCN 1.2 или дори GCN 1.3.

Ако пък цитираната по-горе информация се окаже вярна, то позициите на AMD на графичния пазар през втората половина може и да се подобрят забележимо в сравнение със сегашните. Естествено, не бива да се забравя, че конкуренцията на пазара на дискретни графични решения е доста свирепа и немалко зависи от плановете на NVIDIA за обновяване на серията GeForce GTX 900. Като цяло, ръководството на AMD изглежда оптимистично настроено, въпреки, че засега от компанията не коментират в конкретика цитираната информацията относно техните видеокарти. Е, скоро всичко ще стане ясно.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.