Овърклокърските десктоп чипове Intel Broadwell идват към юни

Причините за ъпгрейд от Haswell към Broadwell изглежда няма да са много, ако не се смятат характеристиките, които явно са ориентирани към нуждите на настолните РС системи с ограничени възможности за отвеждане на топлината.

Доскоро не беше известно със сигурност дали Intel ще пусне настолни процесори от фамилията Broadwell с отключен множител, въпреки че очаквания за това имаше още от средата на миналата година. Сега обаче, китайският онлайн ресурс HKEPC твърди, че към средата на тази такива desktop CPU чипове наистина ще се появят на пазара. Както се вижда от публикувания слайд, става въпрос за процесори с топлинен пакет (TDP) от 65W, които са предназначени за използване на системни платки с цокъл LGA 1150.

Както сигурно знаете, петото поколение процесори Intel Core, произведени по 14-нанометров технологичен процес, вече е достъпно на пазара, макар и засега само под формата на мобилни решения и във версии с обозначения Broadwell-Y (Core M), Broadwell-HQ и Broadwell-U. Следващата крачка би трябвало да е анонсът на Broadwell процесорите за настолни компютри, които ще се появят на пазара в два варианта - Broadwell-R в BGA изпълнение и Broadwell-C за стандартен LGA цокъл. Обикновено обозначението “С” се използва от Intel за вгражданите процесори и тези за компактни системи, но този път то изглежда е избрано най-вече заради това, че новите настолни Broadwell-и ще се използват и за мини-РС системи от типа на NUC.


Овърклокърските десктоп чипове Intel Broadwell идват към юни

© PCWorld България, pcworld

Всъщност дотук единствената нова информация е датата за пазарния дебют на десктоп чиповете Broadwell. Очаква се Intel да пусне два подходящи за овърклок процесорни модела с разблокиран множител. И двата ще имат графично ядро Iris Pro с вградена eDRAM памет, което е доста по-производително от сегашната графика, която се използва в Haswell процесорите.


Овърклокърските десктоп чипове Intel Broadwell идват към юни

© PCWorld България, pcworld

Ако се съди от известните до момента технически характеристики (в таблиците), изглежда причините за ъпгрейд от Haswell към Broadwell няма да са много. Единственото по-сериозно изключение са може би специфичните топлинни характеристики на новите процесори, които явно са ориентирани към системи с ограничени възможности за отвеждане на топлината.

В същото време моделите Intel Core i7-5775C или Intel Core i5-5675C могат да се окажат интересен избор за потребителите, които търсят оптимално решение за компактна, но достатъчно производителна настолна система от тип HTPC. А за Intel пускането на настолните версии на Broadwell ще даде възможност на компанията да запълни временната празнина между Haswell и Skylake.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.