Появиха се подробности за домашната батерия на Tesla

Домашната батерия на Tesla вече минава реални тестове в домашни условия и се предлага при относително изгодни условия от енерго-компании в САЩ, които изкупуват и съхранявания в нея ток в пикови часове. Батерията е компактна, не изисква обслужване и не издава шум по време на работа.

Както сигурно си спомняте, неотдавна Елън Мъск (Elon Musk) обави акумулатор от нов тип, предназначен за домашна употреба. Тогава прословутият шеф на компанията Tesla Motors даде оскъдна информация за въпросната батерия, но тези дни за нея се появиха още подробности.

А според онлайн източници, в момента домашните батерии на Tesla вече се тестват в домашни условия. В Калифорния например имало около 230 домакинства, които използват въпросните акумулатори, а още 100 се тестват и в други щати в Северна Америка.

Батерията се инсталира на височина от 1,5 фута (около 46 см.) от пода и трябва да има около 1 фут (30 см.) свободно пространство около корпуса, гласи ръководството за екзплоатация. Самото устройство, което има вграден инвертор,  е с височина от 3х2,5 фута (приблизително 91 х 76 см.), не изисква обслужване и не издава шум по време на работа.

Към момента са налични домашни батерии с капацитети 10 kWh и 15 kWh, като в Мрежата се е просмукала повече информация относно първия модел. Според нея, цената на въпросния акумулатор е $13 000, макар че  американската компания Pacific Gas & Electric предлага батерията с 50% отстъпка и специални планове за изплащане, които я правят доста достъпна, при това не само за средното американско домакинство.

Друг интересен момент с икономиката около домашната батерия на Tesla е, че тя се зарежда нощем, когато електроенергията е най-евтина.  А по време на пиковите потребления през денонощието компанията Pacific Gas & Electric изкупува енергията, съхранявана в акумулатора, но вече по по-висока тарифа. В резултат на това, домакинството с инсталирана домашна батерия може да заработи по $12-$15 на месец, което на практика покрива стойността на месечните вноски за покупката на батерията.

Източниците споменават и любопитни факти относно експлоатацията на домашната батерия на Tesla. Според тях, акумулаторът може да се управлява посредством уеб приложение или чрез мобилно приложение за iPhone. Освен това той може да се зарежда изцяло и от слънчева енергия, след което да отдава енергията в ел.мрежата. Зареждането може да става и чрез всякакви стандартни генератори при пълна липса на ток в мрежата. Освен това домашната батерия е напълно безпроблемна и получава редовни безжични актуализации на инсталирания софтуер.


Появиха се подробности за домашната батерия на Tesla

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, тези изгодни и удобни условия за покупка и експлоатация на домашните батерии вероятно няма да са достъпни навсякъде, тъй като в различните страни, щати и в рамките на различни компании за комунални услуги вероятно ще се прилагат различни правила, цени и условия за поддръжка. Интересно би било да се научи дали има вероятност този тип домашни акумулатори ще пресекат Атлантика и при какви условия евентуално ще се предлагат в нашия регион, но засега не разполагаме с такава информация.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.