Лаптопите отбелязват 30-годишен юбилей

Точно преди три десетилетия компютърът Toshiba T1100, който се смята за първия в света лаптоп за масова употреба, показва, че компютрите могат да бъдат и мобилни.

Във времена на смартфони, таблети и умни носими джаджи, лаптопите може и да не изглеждат вече толкова модни, колкото преди 5-10 години, но все още си остават може би най-масовите мобилни компютърни устройства. А това си е истинско чудо, като се има предвид, че от проникването им на масовия пазар са минали вече цели 30 години.

Това ни припомнят от компанията Toshiba, която през април 1985 г.пуска по магазините първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100 (на снимките долу). Именно този ноутбук открива пътя към еволюцията на преносимите компютри такива, каквито ги познаваме днес - неизменна част от нашето ежедневие. Юбилеят определено заслужава отбелязване, тъй като точно преди 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри. Точно тази иновация поставя началото на един нов свят на мобилност и прокаарва пътя и към по-смелите мобилни идеи, насочващи към днешните реалности на леки, джобни компютри с внушителна изчислителна мощ и „умни“ джаджи, достатъчно компактни да се носят удобно по тялото или на дрехите.


Лаптопите отбелязват 30-годишен юбилей

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, със сигурност ще ви е интересно да разберете и какво е предлагало по онова време това чудо на техниката – преносимият компютър Toshiba T1100. От днешна гледна точка характеристиките не са нищо особено, да не кажем, че са направо забавни, но навремето спецификациите на първия масов лаптоп са били сравними с тези на разпространените и смятани за доста мощни РС десктопи на IBM. А през 1985 г. производителността на T1100 с  Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11 всъщност е била направо смайваща по тогавашните критерии. А подобно определение е заслужавала също и функционалността.

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен за времето си монохромен LCD дисплей с резолюция 640x200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг – направо перце в сравнение с тежките настолни машини от онова време. Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност "resume", позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път.


Лаптопите отбелязват 30-годишен юбилей

© PCWorld България, pcworld

Нищо чудно, че пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики -  само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела най-вече в Европа. Редно е да се отбележи също, че въпросният „динозавърски“ вид се оказв аи доста държелив – както може да се види на видеото по-долу, някои негови представители работят отлично до ден днешен.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.