Хардуерните новъведения, които ще станат масови с Windows 10

След излизането на Windows 10 се очаква масово внедряване на технологии като интерфейса USB-C/USB 3.1, камери Intel RealSense и DDR4 памет. Освен това ще бъдат доразвити също концепцията за безжични изчисления Wire-Free, а през втората половина на годината се очакват и компютрите, базирани на процесорите Intel Skylake.

Едва ли има човек, който да не знае, че наближава излизането на новата операционна система Windows 10, която ще работи както на персонални компютри, така и на мобилни устройства като таблети и смартфони.

Появата на универсална Windows сама по себе си е значимо събитие в света на софтуера, но новата ОС платформа на Microsoft всъщност ще открие пътя към масовото внедряване и за редица модерни хардуерни технологии и решения. И понеже винаги е интересно човек да научи как евентуално би изглеждал следващия му компютър, по-долу ще обобщим накратко хардуерните нововъведения, за които се очаква да станат масови с излизането на Windows 10.

 •   Интерфейсът USB-C/USB 3.1 


  Хардуерните новъведения, които ще станат масови с Windows 10

  © PCWorld България, pcworld

Голяма част от компютрите, работещи под управлението на Windows 10, ще бъдат екипирани с портове от тип USB Type-C / USB 3.1. В случай, че сте пропуснали стандартът USB Type-C предполага използване на двустранно симетрични конектори, което ще позволи включването на кабели от всеки край независимо от ориентацията на конектора, чийто размери са 8,3 × 2,5 мм. Колкото до USB 3.1, този стандарт предвижда двукратно увеличение на пропускателната способност в сравнение с USB 3.0, т.е. до 10 Gb/s.  

 • Разпознаване на лица


  Хардуерните новъведения, които ще станат масови с Windows 10

  © PCWorld България, pcworld

С излизането на Windows 10 все по-широко разпространение ще получи и технологията Intel RealSense – 3D камера със сензор за дълбочина, която ще направи възможна реализацията на нови интерфейси за управление на компютрите. Освен това, в определени случаи RealSense ще даде възможност да се отървем и от използването на пароли, тъй като ще ги замени с автоматична идентификация на потребителя на базата на разпознаване на триизмерното изображение на лицето му.

 • Сензори

Благодарение на интегрирането на датчици за положението на компютъра с Windows 10, ще се появи възможност за автоматично превключване между стандартния интерфейс на операционната система и нейния таблетен режим в зависимост от ориентацията на устройството в пространството. Освен това производителите ще започнат все по-масово да снабдяват компютрите си и с датчици за температура, налягане и даже със сензори за откриване на въглерод в атмосферата.

 • Бързодействие

През втората половина на годината на пазара ще се появят процесорите на Intel от следващо поколение, известни с кодовото наименование Skylake. Тези 14-нанометрови CPU чипове ще осигурят по-нататъшния ръст на компютърната производителност, като същевременно понижат потреблението на енергия. Така портативните компютри на базата на Windows 10 и чипове Skylake ще осигуряват по-дълго време за автономна работа и/или повече бързодействие при досегашния разход на енергия.

 • Изчисления без кабели


  Хардуерните новъведения, които ще станат масови с Windows 10

  © PCWorld България, pcworld

Появата на Windows 10 вероятно ще улесни и развитието на концепцията Wire-Free, която предвижда възможност за пренос на данни и енергия по безжичен път. Така само слагайки своя ноутбук в близост до монитор, потребителите ще могат да транслират изображението от лаптопа на по-големия екран, без да включват кабели. Такава система може да бъде реализирана посредством технологията WiGig, но това няма да пречи паралелно да бъдат използвани и други вече обичайни решения като WiDi, Wi-Fi и Bluetooth.

 • Усъвършенствани дисплеи и памет

С излизането на Windows 10 производителите на портативни компютри ще започнат да снабдяват своите устройства с екрани, базирани на органични светодиоди (OLED). Освен това ще продължи и започналото вече внедряване на оперативна памет от тип DDR4, която все по-често ще започне да се появява и в сегмента на мобилните компютри.


Хардуерните новъведения, които ще станат масови с Windows 10

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.