Как работи технологията NVIDIA G-SYNC? Вижте на видео

Компанията NVIDIA опитва да възобнови интереса към G-SYNC със специална видео-демонстрация, изтъкваща ползите от технологията.

Въпреки че технологията G-SYNC, която елиминира артефактите и накъсванията по време на игра, предизвикани от недобра синхронизация на кадрите между видеокарта и монитор, вече е на разположение сравнително отдавна, оценяването на предимствата от нея за мнозина все още е трудно. Може би затова компанията NVIDIA е решила да ни напомни за това решение, представено още през 2013 г., пускайки специална видео-демонстрация (можете да я видите в края на публикацията).

Важен момент тук е фактът, че за работата на технологията NVIDIA G-SYNC е необходимо мониторът да е оборудван със специален допълнителен модул, както и да позволява честотата на обновяване на екрана да се увеличи до 144 Hz. Интересното е, че от момента на анонса на технологията през есента на 2013-а досега са представени само 6 монитора с инсталиран по подразбиране G-SYNC модул като този на снимката долу.


Как работи технологията NVIDIA G-SYNC? Вижте на видео

© PCWorld България, pcworld

Друго условие за работата на G-SYNC освен подходящ монитор е наличието на видеокарта на NVIDIA с DisplayPort 1.2 интерфейс. Тук изборът е по-голям и включва около 20 модела, започващи от GeForce GTX 650 Ti Boost и стигащи до дебютиралия  неотдавна едночипов флагман GeForce GTX TITTAN X.

Междувременно компанията AMD официално представи своята технология FreeSynс, която би трябвало да решава същата задача, съгласувайки честотата на обновяване на изображението и броя кадри (fps), генерирани от видеокартата. За работата на FreeSync не се изисква допълнителен модул, но към мониторът все пак има някои изисквания: той трябва да поддържа спецификацията за пренос на изображения DisplayPort 1.2a и да позволява динамично регулиране на честотата на обновяване на картината. За реализация на FreeSync също са нужни и определени модели графични карти или APU процесори от фамилията Kaveri.

Както се вижда, реализацията на FreeSynс, от една страна, е по-проста, но от друга също има своите ограничения. Надяваме се все пак, че конкуренцията в тази област ще облагодетелства повече геймъри. А сега ето я и обещаната видео демонстрация на работата на NVIDIA G-SYNC.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.