Сред AMD Radeon R5, R7 и R9 300 ще има и преименувани карти

Гръмкото обещание на AMD, че очакваната следваща серия видеокарти от фамилията Radeon ще бъде изцяло нова, не се потвърждава. Както и досега, редица VGA решения от новата линия ще бъдат просто преименувани представители на сегашната 2ХХ серия.

Доскоро се смяташе, а и беше потвържддавано от страна на AMD, че следващата серия видеокарти Radeon ще бъде изцяло нова и ще се състои от непредлагани досега представители, проектирани от нулата. Разбира се, базирайки се на досегашния опит,  скептиците се съмняваха в това още тогава, а сега става ясно, че май ще се окажат прави. Във всеки случай информацията, получена от документацията на драйверите AMD Catalyst, подсказва, че една значителна част от линията VGA продукти Radeon 3ХХ ще се състои от преименувани карти и графични процесори от предишното поколение.

Очакваше се например, че моделът Radeon R9 370 ще бъде оригинална видеокарта, но изглежда той ще се окаже просто прекръстен ускорител Radeon R9 270, ако информацията от Device ID се окаже вярна (а тя обиклновено е такава). За настолните решения засега има информация само за моделите R5 310, R7 350X, R5 340X, R9 360 и R9 370. Тя е обобщена в долната таблица и подсказва на кои нови видеокарти или чипове съотвества старо решение.


Сред AMD Radeon R5, R7 и R9 300 ще има и преименувани карти

© PCWorld България, pcworld

Но това не е всичко. Подобна картина на ребрандиране изглежда ще видим и в мобилния сегмент, който сам по себе си може да се похвали с доста внушителна история от преименувани изделия и решения. Такава очевидно няма да липсва и за решенията от линиите R5, R7 и R9 M300. Донякъде утешително е все пак, че в представената по-долу таблица не фигурират най-производителните GPU чипове и видеокарти, което значи, че те най-вероятно все пак ще са нови решения.  


Сред AMD Radeon R5, R7 и R9 300 ще има и преименувани карти

© PCWorld България, pcworld

Така или иначе, тази нова информация не бива да предизвиква кой знае колко възмущение. Тези преименувания винаги са били част от развитието в сегмента на видеокартите и то не само на това на ATI/AMD продуктите. Виждаме, че продължава да бъде спазвано и неписаното правило само най-производителните решения да се заменят с изцяло нова архитектура, докато другите се „придържат към корените“. Разбира се, това не променя неприятния вкус от очевидно не дотам обмислените предварителни обещания за изцяло нови Radeon 3ХХ продукти на AMD, които предизвикаха съответните очаквания у потребителите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.