Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

Хибридният таблет-лаптоп Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B се отличава с редица предимства като страхотен екран, удобна гъвкавост, достатъчен живот на батерията, производителност на ниво, изискван дизайн, които обаче идват с подобаваща цена и с малко по-голямо от обичайното за класа тегло.

Ревю: Павлин Луканов

Всички ние търсим устройството, което може да отговори на възможно най-много от изискванията ни. При лаптопите това са добра мобилност, издръжлива батерия, висока производителност, качествен екран и т. н.

Ултрабук предложенията са доста добро решение, но понякога ни трябва и разчупеност под формата на таблет. Дали да презентираме нещо, дали да гледаме клип в по-непринудена обстановка, но има случаи в които физическата клавиатура пречи.

Именно тук идват хибридите, които представляват 2-в-1 устройства, комбинация от таблет с док станция. Тези решения са чудесни за продуктивност и консумация на съдържание. Едно много добро предложение от този тип е Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B. Този модел на Toshiba не прави компромиси в производителността и мобилността.

Основни характеристики на Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B::

- ОС: Windows 8.1 64-bit

- Процесор: Intel Core i5-4210U 1.70/2.70GHz с Intel HD Graphics 4400

- Екран: 13.3" Toshiba TruBrite Full HD TFT LED с IPS технология

- Сторидж: 128GB SSD в таблета и 500GB HDD в док станцията

- Системна памет: 8GB DDR3L RAM 1600 MHz

- Размери: 331 x 215 x 10.9 мм, 0.945 кг. (таблет), 331 x 249 x 19.9 мм, 2.16 кг (общо)

- Интерфейси: Комбиниран порт за слушалки/микрофон (таблет/док станция) / Micro HDMI с поддръжка за Ultra HD 4K (таблет) / HDMI с поддръжка за Ultra HD 4K (док станция) / USB 2.0 (таблет) / 2 × USB 3.0 (док станция) / HD камера със сензор за околна осветеност (предна) и вграден стерео микрофон / Micro SD слот (таблет) / SD слот (док станция) / 5MP камера с автофокус / Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi 802.11ac + a/b/g/n, Intel WiDi

- Звук: Harman Kardon стерео говорители в таблета с DTS Sound подобрения

- Клавиатура: 87 клавиша с подсветка

- Батерия: 2х3-Клетъчна Li-Ion


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Моделът на пръв поглед

На практика цялата изчислителна мощ на устройството е съсредоточена в таблета/екрана, а чрез док станцията получавате пълноразмерна клавиатура с подсветка, допълнително пространство за съхранение (в този случай моделът Satellite Click 2 Pro P30W-B-10F идва и с 500GB), батерия и допълнителни портове – HDMI, 2 x USB 3.0, SD слот и 3.5 мм жак за слушалки/микрофон. Портовете на док станцията са разположени в задната и част.

Конструкцията на устройството е метална, а изработката на високо ниво. Освен вече споменатата клавиатура, док станцията предлага и обширен тъчпад. Конструкцията му е така направена, че да тежи на мястото си (макар и да не е много тежка) с нужната стабилност при използване на модела в лаптоп режим.

Друг очевиден плюс на модела е това, че понеже изчислителната мощ на устройството се намира в таблета, док станцията няма допълнително охлаждане, което пък от своя страна прави модела съвсем удобен за поставяне в скута или на други повърхности, които обикновено биха попречили за охлаждането.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Лесна трансформация

Методът за превключване между различните режими на устройството е доста улеснен. От стандартното състояние на лаптоп, за да откачите таблета е нужно да натиснете екрана надолу към основата (в отворено положение) и след това да го изтеглите. В този режим разполагате с един истински 13.3“ таблет с Windows и високата производителност, която дава хардуера.

За да се върнете в режим лаптоп, е необходимо да центрирате таблета към прикачащия механизъм, има стрелка която трябва да сочи към Windows логото и да натиснете докато чуете звук на скачване.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Работа и игра

Основните предимства на модела се обуславят от хибридната ултрабук комбинация съчетаваща висока производителност в тънък корпус и възможността за работа в режим таблет. Съвсем спокойно можете да свършите някаква работа изискваща клавиатура и след това да се отпуснете в креслото с таблета и да изгледате някой клип или да изиграете някоя отпускаща игра.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Както става ясно от хардуерните характеристики, устройството няма да има никакви проблеми с ежедневната офис работа благодарение на мощния процесор и SSD решението. Това позволява и бързината на реакция. Времената за включване и събуждане на компютъра са изключително добри. Устройството зарежда за 5 – 6 секунди от включване до екрана за вписване. При продължаване на работата от режим “Sleep” стартът е на практика мигновен. Можете да разчитате също на мигновена реакция при браузинг и работа с офис приложения и т.н.

Едно от основните за мен предимства е дисплеят на Satellite Click 2 Pro. Очакванията към подобни устройства са да използва IPS технология, понеже тя предоставя широк ъгъл на видимост, а Full HD разделителната способност допълнително увеличава работното пространство. Другите основни показатели - яркостта и контраста са на много високо ниво, а освен това допълнително има и възможност за автоматично регулиране на яркостта благодарение на вградения сензор за околна осветеност.

Тъй като изчислителната мощ е в таблета, там се намират и отворите за охладителната система. При натоварване има отчетливо затопляне на корпуса, но поне по времето, за което използвах модела, то не достигаше до неприятни нива. Също така охлаждащият вентилатор не е включен постоянно и в болшинството от времето работата ви няма да бъде съпътствана от допълнителен шум.

Интересен факт е че Windows логото в основата на таблета е чувствително на допир и изпълнява функцията на стандартния хардуерен бутон.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Пълноразмерната клавиатура в док станцията е с меки клавиши, които за съжаление (или не) нямат много голямо движение, но пък с това се свиква доста бързо. Подобно на повечето премиум ноутбук модели и тук има подсветка, която е голям помощник при писане в условията на ниска околна осветеност.

При провеждането на теста за издръжливост на батерията използвах следните условия – балансиран режим, стриймване на видео в 720p от YouTube и различна околна осветеност (от това зависи яркостта на екрана). При посочените вече условия двете батерии издържат малко над 4 часа, което според мен е доста прилично.

Звукът в повечето таблети не може да бъде окачествен като добър и дори в доста случаи е откровено неадекватен. Това обаче не е така при разглеждания модел. Благодарение на Harman Kardon стерео говорителите в комбинация с DTS, получавате добър, почти плътен звук с достатъчна мощ за подобен тип устройство.

Хибридният ултрабук предлага много добро ниво на свързваемост благодарение на USB и HDMI конекторите, а освен това имате и основната гама от опции за безжична връзка като Wi-Fi (актуалния ac стандарт за висока скорост), Bluetooth и WiDi технологията на Intel.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, редно е все пак да спомена и няколкото минуса на модела. На първо място е теглото на устройството, което доближава 2 кг. Както сами се досещате, определено хибридът не е сред най-леките решения от този тип на пазара, но това донякъде се обуславя и от металната конструкция и добавено тегло за стабилност. Таблетът тежи малко под 1 кг, което за размерите и производителността е съвсем нормално, но пък не е много удобен при по-дълго използване с една ръка. Заради отразителното покритие на екрана е възможно в някои ситуации да има неприятни отблясъци на светлината от клавиатурата или други източници на светлина. Бутоните на таблета за включване и управление на звука са доста неприятни за натискане, но поне няма да се налага да ги ползвате кой знае колко често.

Сглобката между док станцията и таблета има лек луфт, но изглежда това не пречи таблетът да е закачен здраво, можете да вдигнете цялата конструкция държейки единствено екрана без да се разкачат. Пантите изглеждат доста стабилни.


Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B: един могъщ 2-в-1 хибрид

© PCWorld България, pcworld


Нека теглим чертата.

Моделът предлага страхотен екран, удобна гъвкавост, достатъчен живот на батерията, производителност на ниво, изискван дизайн, но и за съжаление тежък, което се дължи на доста от преди това изброените плюсове.

Ако сте човек, имащ нужда от мобилна производителност и гъвкавост, то този продукт определено трябва да бъде начело в списъка ви при избор на устройство. Е, трябва да се съобразите с премиум цената, която варира между 2150 – 2200 лв. Но за подобен клас устройства това е очаквано и мога съвсем спокойно да ви препоръчам Satellite Click 2 Pro P30W-B-10F. В серията има и по-евтин модел, Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B-102, който е с цена около 1800 лв. и идва без допълнителна батерия и HDD. Това намалява и теглото на системата до 1.98 кг."

Накрая искам да спомена и въпроса, който най-вероятно си задавате, а именно, дали таблет с подобна големина на екрана е удобен? Това което мога да кажа е, че именно големината му го прави добро решение за представяне на съдържание и особено гледане на видео.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.