Екзотични, но практични клавиатури

Ще се изненадате от разликата между евтините клавиатури, които раздават безплатно при закупена конфигурация, и тези, които можем да отъждествим като професионални решения за широк спектър от дейности.

Владимир Георгиев

Може би за последен път сте натиснали клавиш от старата си клавиатура. Може би е дошло времето да изоставите евтината си клавиатура, която през всичките тези години е забавяла и тормозила работата ви. Може би гейминг амбициите ви са пораснали заедно с егото и средностатистическата клавиатура се налага да бъде разкарана. Каквато и да е причината, всеки има нужда от истински качествена и удобна клавиатура.

Смяната на този вид периферия определено не се нарежда сред първите места при обмисляне на бюджет за ъпгрейд под каквато и да е форма. Монитор, видеокарта, процесор, оперативна памет, захранването дори са с толкова по-висок приоритет. Но ще се изненадате от разликата между евтините клавиатури, които раздават безплатно при закупена конфигурация, и тези, които можем да отъждествим като професионални решения за широк спектър от дейности.

Ако търсите категоризиране на клавиатурите, възможно е да ви се завие свят от разнообразието. Разбира се, че всеки търси удобна клавиатура, но и да е естетически издържана, да има малки и полезни функции, да е безшумна, но и да предразполага към бързо и ефективно въвеждане на текст и клавишни комбинации. Като се замисли човек, това са само част от изискванията, които трябва да има потребител, решен да инвестира повечко финанси в нова клавиатура. Ето защо ние поемаме отговорността да препоръчаме "екзотични" (т.е. нестандартни по някакъв начин) и "практични" (които все пак ще повишат производителността ви) клавиатури. Но първо нека отговорим на няколко важни въпроса...

Как ще се свързва клавиатурата към РС-то?

Много клавиатури използват проста жична USB връзка. Жичните клавиатури имат досадната склонност да поставят още един кабел върху бюрото и затова все повече потребители се ориентират към гъвкавите безжични решения. Разбира се, и двата типа си имат своите плюсове и минуси. Жичните връзки са детска игра за настройване и поддържане, при това са възхвалявани от геймърите за минималния лаг и ниската латентност. Безжичните връзки, от друга страна, предоставят допълнителна мобилност и естетика, но остава проблемът с батериите. Трудно може да се намери безжична клавиатура на пазара, която при интензивна ежедневна работа да издържа повече от няколко седмици работа без необходимост от смяна на батериите.

Каква е разликата между видовете клавиши?

Хм, всъщност знаехте ли, че има различни видове клавиши? Добре, нека започнем отначало. Повечето клавиатури (всички евтини) използват силиконови превключватели. Това са малки балончета или кубета от силиконова мембрана, поставена под самия клавиш. Силиконът се използва толкова често, защото е евтин, но с времето губи еластичността си и клавишите стават по-твърди и неотзивчиви.

Голяма част от клавиатурите използват вариация на този стил, която добавя механичен стабилизатор към всеки клавиш, който се нарича "ножичен превключвател". Този тип клавиши са по-добри, а и по-комфортни при натискане, но отдолу все така има силиконова мембрана, която е податлива на времето и интензитета на използване.

Така стигаме до механичните превключватели, които изцяло заменят силикона и най-често намират мястото си в по-скъпите клавиатури. Съществуват много вариации на механични превключватели, проектирани така, че да доставят различно усещане и звук при натискане. Пионерите в тази работа са Cherry Corporation (през 2008-а бяха купени от немския концерн ZF Friedrichshafen и преименувани на "ZF Electronics"), които още от „праисторическата“ 1967-а са в бизнеса с клавиатури. В средата на 80-те години на миналия век патентоват серията Cherry MX превключватели и днес се намират в, общо взето, всяка механична клавиатура. Тук е необходимо да знаете, че серията Cherry MX се обуславя от различните цветове, които представляват различна технология на механиката. Например Cherry MX Brown се появява през 1994-та и представлява тактилен некликащ превключвател, който се превръща в суперхит през годините. Cherry MX Blue е от 2007-а и е съставна част от повечето съвременни кликащи клавиши, които при все това са доста по-безшумни от онези проглушителни клавиатури в края на 80-те и началото на 90-те години (о, да, това са клавиатури с „античните“ превключватели Cherry MX Black). А най-новите, геймърските, са Cherry MX Red.


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Необходими ли са ни екстри?

Не на последно място са екстра функциите, които често вдигат цената на клавиатурата. Някои Windows 8 оптимизирани предлагат специални клавиши, които предлагат идентични функции с Windows 8 Charms Bar-а като Home, Search, Share, Settings и Device шорткътите. Други имат допълнителни мултимедийни контроли като Play, Pause и Stop за музика и видео, също както и контроли за силата на звука.

Гейминг клавиатурите се взимат на още по-сериозно, предоставяйки персонализиращ софтуер, чрез който потребителят може сам да въвежда комплексни команди (макроси), а след това да изпълнява същите с натискането на един конкретен клавиш.

Corsair Vengeance K70 RGB

Плюсове:
+ 16.8 млн. цвята за всеки индивидуален клавиш
+ Cherry MX Red превключватели
+ стабилно и здраво алуминиево тяло
+ страхотна производителност
+ много добър дизайн

Минуси:
- сложен и заплетен софтуер
- клавишите са шумнички
- не разполага с аудиопортове

Присъда:
Vengeance K70 RGB е геймърска клавиатура от висок клас с незначителни минуси. Използването на K70 оставя усещането, че може да надживее собственика си – изработката е страхотна. За тези, които имат време, персонализиращите опции са безкрайни.


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Cooler Master CM Storm Mech

Плюсове:
+ страхотни тактилни клавиши – Cherry MX Brown
+ 3 LED режима на осветяване и 5 нива на яркостта
+ интегриран хъб, поддържащ USB 3.0
+ чудесна производителност
+ уникален дизайн
+ тежка и стабилна

Минуси:
- уникалният дизайн
- над 400 лв. за клавиатура... са си над 400 лв. за клавиатура

Присъда:
Леко шокиращият дизайн на тази клавиатура е едновременно и минус, и плюс. Това нещо заема доста място, но поне алуминиевият капак може да се маха. Като производителност CM Storm Mech има с какво да впечатли – както и колкото и клавиши да натиснете, всички ще бъдат регистрирани на абсолютния момент. Цената, макар и висока, не е случайна - от тази клавиатура струи качество.


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Das Keyboard 4 Professional

Плюсове:
+ достъпна във варианти с Cherry MX Blue и Cherry MX Brown
+ хъб поддържащ USB 3.0
+ допълнителни мултимедийни клавиши
+ консервативен, но стабилен дизайн
+ великолепна функционалност
+ матираната повърхност е много лесна за поддръжка

Минуси:
- липсват макроклавиши
- липсва каквато и да е подсветка
- не са налични аудиопортове
- няма опция за отпочиване на китките

Присъда:
За клавиатура в диапазона 200–300 лева отсъствието на подсветка прави впечатление. При все това Das Keyboard 4 Professional е страхотно решение за всякакви нужди, били те геймърски, професионални или чисто любителски. Шасито е алуминиево, но използваният мат е специфичен, лесен за почистване и поддържане. Обърнете внимание, че липсва повърхност, върху която да лягат китките, което при продължителна работа може да се окаже проблем.


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Roccat Ryos MK Pro

Плюсове:
+ идва в четири различни типа механични превключватели
+ индивидуално осветени клавиши
+ специално покритие против петна и отпечатъци
+ дузини програмируеми опции
+ вградени USB и аудиовръзки
+ разнообразни опции за персонализиране на клавишите

Минуси:
- синьото е единственият цвят на подсветката
- вградената подложка за китките е груба и недодялана – не може да се маха

Присъда:
Това е първата механична клавиатура на Roccat, но резултатът е впечатляващ. Скокът спрямо бюджетната Roccat Isku е забележителен във всяко едно отношение. От конструкцията, през дизайна и опциите до производителността и специалното покритие против петна - Roccat Ryos MK Pro е клавиатура, която си струва всеки лев (около 300 лева, ако се чудите).


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Logitech G910 Orion Spark

Плюсове:
+ футуристичен дизайн
+ чудесна ин-гейм производителност
+ безупречен макрозапис
+ интуитивен софтуер
+ проницателно позициониране на клавишите
+ функционална подсветка
+ безшумни клавиши
+ подвижна поставка за смартфон

Минуси:
- Romer-G превключватели, с които по-трудно се набира текст
- много скъпа клавиатура с цена от близо 500 лева

Присъда:
С минимум лъскави детайли и агресивен външен вид Logitech G910 Orion Spark е едно от събитията на пазара на клавиатури. Този модел е натъпкан с полезни функции и опции и не случайно цената му е толкова висока. Изцяло новите механични Romer-G превключватели са нещо, за което тепърва ще се говори. Дори нещо незначително като поставката за смартфона има своя смисъл – чрез Arx Control технологията дисплеят става част от корпуса на клавиатурата.


Екзотични, но практични клавиатури

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.