Android TV-базиран NVIDIA Shiled с 4K поддръжка идва през май

NVIDIA представи своята първа конзола Shield на базата на Android TV: 200-доларово устройство, базирано на чип Tegra X1, с 3 GB RAM, 16 GB флаш памет и поддръжка на 4K. През май ще стартира и услугата за облачен гейминг Grid, която ще позволи на Android устройствата да възпроизвеждат игри с 1080p резолюция при 60 кадъра в секунда.

Въпреки че тази седмица погледите на света ще са приковани в изложението MWC 2015, откъдето ще ни заливат анонси, свързани главно с телекомуникациите и мобилните джаджи, в началото на март 2015 г. не липсват добри новини и за гейминг забавленията. В случая те идват от страна на NVIDIA, която, както загатна преди няколко дена, представи своята “революционна” нова игрова платформа. Под това определение, както се оказа, се крие нова мини-конзола Shield, базирана на Android TV, която според компанията е първото в света такова устройство, поддържащо 4K видео.

Вече е ясно, че NVIDIA продължава да експериментира с геймърската си продуктова линия Shield, чийто досегашни представители бяха мини-приставка (контролер с екран) и таблет. Новият представител на тази фамилия е тънък и се отличава с характерния за компанията дизайн с резки контури. Както беше демонстрирано на официалното представяне, новата NVIDIA Shield игрова конзола действително поддържа 4K видео възпроизвеждане при 60 кадъра в секунда. По план устройството трябва да излезе на пазара през май на цена $200, в която влиза и гейм контролер. Предвиден е също Bluetooth-базиран пулт за дистанционно управление, който изглежда аскетично, но затова пък поддържа гласово търсене и сензорно управление (аналогично на дистанционното за Amazon Fire TV), като има и жак за включване на слушалки. Този пулт обаче изглежда няма да влиза в стандартния комплект на новата конзола, а по-скоро ще се предлага като опция.

Android TV-базиран NVIDIA Shiled с 4K поддръжка идва през май

Както се очакваше, в основата на новата микро-конзола е новият фирмен високопроизводителен чип Tegra X1, който беше представен през януари. Изпълнителният директор на NVIDIA Джен-сън Хуанг (Jen-Hsun Huang) пък не пропусна да отбележи, че нновата Shield конзола не само с лекота превъзхожда преките си конкуренти като Roku, Apple TV или Amazon Fire приставките, но предлага и двойно по-висока производителност в сравнение с  Xbox 360 при двойно по-ниско енергопотребление.


Android TV-базиран NVIDIA Shiled с 4K поддръжка идва през май

© PCWorld България, pcworld

Ето накратко какви са техническите характеристики на новата NVIDIA Shiled конзола:

 • процесор NVIDIA Tegra X1 SoC с Maxwell графика;
 • 3 GB RAM памет;
 • Ultra HD видео поддръжка с възможност за 4K възпроизвеждане при 60 к/с (във формати VP9, HEVC/H.265, H.264);
 • Възпроизвеждане на обемно аудио във формати 7.1 и 5.1 през HDMI и 24-бит/192 kHz озвучаване чрез HDMI и USB;
 • 16 GB вградена флаш-памет за съхранение;
 • поддръжка на microSDXC карти памет с обем до 2 TB;
 • Wi-Fi 802.11ac 2x2 MIMO 2,4/5 GHz
 • Bluetooth 4.1/BLE;
 • портове: Gigabit Ethernet, пълноразмерен HDMI 2.0, два USB 3.0, micro-USB 2.0;
 • инфрачервен приемник;
 • 40 W захранващ адаптер;
 • тегло — 654 гр.;
 • размери — 130 × 210 × 25 мм;
 • ОС: Android TV;
 • Инсталирани приложения: PLEX, NVIDIA SHIELD Hub, NVIDIA GRID, Google услуги.

Заедно с пазарния дебют на новата Android TV-базирана гейм конзола през май ще стартира и обещаната още преди доста време фирмена услуга за “облачен гейминг” NVIDIA Grid. Тя ще бъде достъпна срещу абонамент и ще позволява на Android устройства да се пускат РС игри “в облак” с 1080p резолюция при 60 кадъра в секунда. (Остана неясно обаче дали услугата ще бъде достъпна и през други устройства освен Shield)


Android TV-базиран NVIDIA Shiled с 4K поддръжка идва през май

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация, ще има и безплатна версия на Grid-услугата, която ще може да предложи на потребителите над 50 игри, сред които Batman, Alan Wake и Lego, докато при премиум-версията ще даде възможност да се купуват игри по избор. .Например Batman: Arkham Knight ще се предлага за $60, а Metal Gear Solid V: Ground Zeroes — за $20. Шефът на компанията обещава също, че много нови игри ще се появят в Grid към момент на стартирането на услугата. По време на представянето беше демонстриран гейминг в облака със заглавия като Grid 2, Resident Evil: Revelations 2, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes и The Witcher 3, като всичко вървеше гладко и без видими артефакти. Разбира се, за да бъде така и в реалността, трябва да име достатъчно бърз и качествен Интернет достъп.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.