DisplayPort Standard 1.4a поддържа 8К и Adaptive Sync

Организцията VESA анонсира официално новия DisplayPort Standard 1.4a, която ще поддържа възпроизвеждане на видео с резолюция 7680 x 4320 @ 60Hz, пропускателна способност до 32,4 Gb/s и по-ниска консумация на енергия.

В днешно време резолюцията на екраните, особено тези на смартфоните, се увеличава буквално през месец, а това налага и разработването на по-модерни стандарти за пренос на изображения с висока резолюция. Това е и причината за поредната разработка на стандартизиращата организация VESA, която публикува спецификациите на новия стандарт DisplayPort Standard 1.4a, поддържащ по-високи резолюции и повече кадри в секунда, благодарение на увеличената си пропускателна способност.

DisplayPort Standard

Според спецификацията, новият DisplayPort Standard 1.4a ще позволи пренос на данни със скорост от 8,1 Gb/s по всеки от четирите налични канала, така че общата пропускателна способност на интерфейса възлиза на 32,4 Gb/s.

Като се има предвид, че благодарение на DSC 1.1 компресията на данните може да достигне съотношение 3 към 1, сумарната фактическа пропускателна способност на DisplayPort Standard 1.4a може да е еквивалентна на почти 100 Gb/s. Това ще позволи не само да се предават повече цветове, пиксели и кадри в секунда, но и да се намали енергопотреблението.

Сред най-интересните възможности на DisplayPort Standard 1.4a е поддръжката на технологията Panel Self-Refresh (PSR). Тя дава възможност с всеки нов кадър да се предават само обновените пиксели на картината, с което се икономисва доста пропускателна способност и съществено се отличава енергоефективността на стандарта.

Максималната поддържана резолюция на новия стандарт е 8K (7680 x 4320) @ 60 Hz или 3840 x 2160 @ 120Hz (с 10-битов цвят). Както и при eDP 1.4, модификацията 1.4a ще поддържа също и технологията Adaptive Sync (известна и като FreeSync), елиминираща артефактите от десинхорнизацията на изображението във видео игрите, запазвайки нивото на кадрите в секунда.


DisplayPort Standard 1.4a поддържа 8К и Adaptive Sync

© PCWorld България, pcworld

Според данните на AMD най-малко десет модела монитори, поддържащи FreeSync, ще бъдат пуснати на пазара през първото тримесечие на годината, така че скоро проблемните изображения в игрите ще могат да станат история. Колкото до първите устройства с поддръжка на стандарта DisplayPort Standard 1.4a, като се има предвид, че хардуерните прозиводители едва започват усвояването на версии  1.3 и 1.4, то те вероятно ще се появят на пазара към 2016 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.