Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

Началото на всяка нова година е любимо на всички ни време за правене на прогнози и отправяне на пожелания. Същото е и в света на технологиите, където несбъднатото през миналата година сигурно ще стане реалност през новата. Всъщност както показа състоялото се в самото начало на 2015-а Международно изложение за потребителска електроника CES, през следващите 12 месеца определено няма да ни липсват интересни нови технологии, зрелищни огромни екрани, все по-способни компютърни системи. Интересни носими устройства и джаджи от всякакъв род и характер, реализирани в многообразие, което обрича на неуспех всеки опит за точно предсказване дори на близкото високотехнологично бъдеще.

Ние обаче сме твърдоглави и все пак ще опитаме да видим какво показва кристалната топка за технологиите, въпреки че няма как да обхванем в един материал всичко, което може да се очаква в high-tech сегмента през годината. Затова, както обикновено, ще се съсредоточим върху основната част от хардуера и позовавайки се на опита и мненията на представители от “законодателите” в бранша, ще опитаме да хвърлим светлина върху някои от нещата, които (надяваме се) ще се случат във важни сегменти като процесорите, системите за съхранение, а и при компютрите като цяло.

Пътят на процесорите – (все още) в крак със Закона на Мур

Независимо от факта, че полупроводниковата индустрия не стои на място и изследователските подразделения на големите производители на процесорни чипове редовно съобщават за нови достижения и пробиви, спазването на прословутия Закон на Мур, който е водещ най-малкото за Intel, става все по-трудно с всяка изминала година. Въпреки това според сегашния изпълнителен директор на силициевия гигант Брайън Крзанич този принцип на полупроводниковата индустрия ще остане фундаментален и актуален поне за Intel процесорите. А през 2015-а Законът на Мур навършва 50 години и по думите на г-н Крзанич Intel определено смята да отбележи подобаващо това знаменателно събитие.

Факт са и множеството мрачни прогнози за Закона на Мур, които са свързани с трудностите при проектирането и създаването на новите поколения чипове и приближаващите се към атомно ниво технологични процеси на производство. Intel също не е застрахована от тях. В съответствие с произлизащата от прочутия постулат фирмена стратегия за разработка на процесори, известна като “тик-так”, преходът на по-модерен и по-тънък технологичен процес трябва да се осъществява на всеки две години. Разработката на 14-нанометровите чипове, които в момента са най-модерните за Intel, обаче се сблъска с някои проблеми и самата Intel беше принудена да “наруши” Закона на Мур, като успя да оползотвори прехода към 14—те нанометра не за две, а за две и половина години.


Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

© PCWorld България, pcworld

Конюнктурата и настроенията на пазара също внасят корективи в производствените приоритети не само на Intel, но и на останалите производители на процесори. Това се забелязва особено ясно в сегмента на мобилните устройства, където приоритет е не толкова производителността, колкото разходът на енергия. Именно в този сегмент Intel има най-голяма конкуренция, а успешни чипове правят и още редица други компании.

Дали Законът на Мур е приложим и в мобилния сегмент е спорен въпрос, но факт е, че и там с всяка изминала година производителността и енергоефективността на чиповете растат доста значително. Поредните примери, които през 2015 г. ще определят пазара и на мобилните джаджи, и този на относително портативната РС техника, са например новите процесори от тип система в чип на AMD – Carrizo. Разбира се, Intel също е приготвила това-онова за въпросния фронт.

Но поне за споменатите две компании преразказите са излишни, тъй като можете да научите от първа ръка какво са ни приготвили те за новата година благодарение на факта, че техни представители бяха така добри да разкажат накратко за фирмените планове специално за вас - читателите на PC World. Малко по-нататък в статията можете да прочетете разказите на Рамона Продеа, мениджър на AMD за регион Източна Европа, и Мануела Чугудеан Тома, PR мениджър Централна и Източна Европа в Intel Corporation.

AMD ще продължи да фокусира стратегията си върху създаването на отлични продукти

Рамона Продеа, мениджър на AMD за регион Източна ЕвропаРамона Продеа, мениджър на AMD за регион Източна Европа

Кои са основните акценти в плановете на AMD за 2015 г. за сегмента на настолните РС, мобилните устройства и графиката?
AMD наскоро обяви добавянето на първата си фирмена високопроизводителна система-на-чип (system-on-a-chip - SoC) с кодово име “Carrizo”, както и мейнстрийм SoC с кодово име “Carrizo-L” като част от пътната карта за мобилни хибридни процесори (APU) на компанията за 2015 г. Създадени в сътрудничество с нашите софтуерни и хардуерни партньори, тези нови мобилни APU чипове на AMD през 2015 г. ще бъдат в основата на редица готови решения за гейминг, приложения за продуктивност и Ultra HD 4К забавления. Флагманският процесор от фамилия “Carrizo” ще комбинира новите x86 CPU ядра с кодово име “Excavator” със следващото поколение AMD Radeon графика в първия в света съвместим с Heterogeneous Systems Architecture HSA 1.0 стандарта SoC чип. Както знаете, AMD отдавна работи по този нов подход към компютърната архитектура, наречена Heterogeneous System Architecture (HSA), с цел да подобри значително производителността, да създаде мощни нови програмни модели за разработчиците и да открие пътя към по-естествени интерфейси като тези с гласово и жестово разпознаване. HSA технологията е разработена така, че да дава възможност на CPU и GPU изчисленията да работят заедно в хармония, вместо да ги третира като отделни процеси. Този споделен дизайн ще бъде много по-ефективен при ресурсоемките задачи, които обикновено затрудняват дори най-мощните РС системи, затова много се радваме, че Carrizo ще бъде първият HSA1.0 съвместим SoC чип. Carrizo ще бъде и най-модерният APU процесор, който AMD е пускала на пазара досега, предлагайки по-висока от всякога производителност и енергоефективност. В сферата на графиката AMD наскоро представи първите в индустрията UHD монитори, поддържащи новаторската, базирана на отворени стандарти, технология FreeSync. Тази технология подобрява видеовъзпроизвеждането чрез динамични честоти на опресняване, които са синхронизирани с кадровата скорост на AMD Radeon графичните карти и APU-чиповете, за да намали входната латентност и сведе до минимум визуалните дефекти при игра или видеовъзпроизвеждане. Именно споменатите технологии са в основата на плановете на AMD за 2015 г.

Кои са продуктите, които ще са най-важни за AMD през следващата година?
Както споменах, Carrizo чиповете, най-новите попълнения в продуктовата пътна карта на AMD за мобилните Accelerated Processing Unit (APU) чипове, ще бъдат най-важни за компанията през годината. Въпросните APU продукти по план трябва да излязат през първата половина на 2015-а, като лаптопите и All-in-One системите, базирани на тях, се очакват на пазара към средата на годината. В допълнение AMD ще запази и фокуса си върху своите видеокарти от R9 серията, тъй като те са сред най-мощните графични решения, поддържащи най-модерните AMD технологии като Mantle, TrueAudio, с поддръжка на DirectX 12 и много други. AMD ще продължи да подобрява изживяванията на крайните потребители и с пакетни предложения като Never Settle: Space Edition, достъпни заедно с избрани видеокарти от R9 и R7 сериите.

Кое според Вас ще е най-интересното в компютърните технологии през 2015 г. като цяло?
Смятаме, че пазарът на интегрирани решения (embedded market) има голям потенциал. С нашето силно портфолио от графични технологии, които разработваме и предлагаме, очакваме, че ще можем да предложим отлично ноу-хау за този сегмент през 2015 г. Всъщност нашите клиенти и техният успех са това, което има най-голямо значение за нас, затова ще насочим основните си усилия към реализирането на възможно най-добри резултати на този фронт през годината.

Вашето послание (или новогодишно пожелание) към читателите на PC World Bulgaria?
Бихме искали да уверим вашите читатели, че AMD ще продължи да фокусира стратегията си върху създаването на отлични продукти, върху изграждането на по-дълбоки стратегически взаимоотношения с ключовите клиенти и върху опростяването на нашия бизнес модел. Нашият нов изпълнителен директор Лиза Су поддържа дългосрочната стратегия на AMD за диверсифициране на приходите и клиентската база, както и за усилване на възможностите ни за поддържане на постоянни високи постижения. Пожелаваме на всичките ви читатели здраве и щастие през новата 2015 г. и очакваме с нетърпение да споделяме с тях бъдещите си успехи.


2015-а ще бъде много вълнуваща година за технологичната индустрия

Мануела Чугудеан Тома, PR мениджър Централна и Източна Европа, Intel CorporationМануела Чугудеан Тома, PR мениджър Централна и Източна Европа, Intel Corporation

Кои са основните акценти в плановете на Intel за 2015 г. за сегмента на настолните РС, мобилните устройства, автомобилните платформи и носимата електроника?
Нашата основна цел е да помагаме за решаването на реални проблеми и да създаваме възможности за изживявания, които са истински желани от хората и бизнеса. По тази причина една от нашите главни сфери на внимание за 2015 г. е сегментът на носимите устройства, където работим активно, за да слеем смарт технологиите с модата, спорта и лайфстайла – чрез нови продукти, сред които и Intel Curie, чрез сътрудничества с водещи компании като Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA и Opening Ceremony, SMS Audio и, разбира се, чрез конкурса на Intel “Make it Wearable”. Наша основна цел, разбира се, е предоставянето на потребителите на най-добрата комбинация от първокласна производителност, зашеметяваща визия и подобрен живот на батерията, за да пренесем компютърните технологии на следващото ниво с новите 5-о поколение 14nm Intel Core процесори (с кодово име Broadwell), които са предназначени за всякакви устройства – от традиционни ноутбуци, 2в1 устройства, Ultrabook устройства, Chromebook, All-In–One настолните РС до мини-РС-тата. Да предлагаме нови изживявания на потребителите също е ключово за Intel. Като пример за това бих посочила следващото поколение 14 nm процесори за таблети, носещи кодовото име “Cherry Trail”, новата система RealSense с възможности за използване без никакви кабели, без пароли и с възможностите на технологията Intel Context Aware. Нови продукти, базирани на “Cherry Trail”, ще започнат да се появяват през първата половина на 2015 г. Сред нашите сфери на фокус също е и развитието на концепцията “Интернет на нещата” (Internet of Things), която подкрепяме с цялостни решения. Друго ключово нещо, което беше обявено на CES 2015, е новият Asus ZenFone с Intel – първият в света телефон с памет 4 GB.

Кои ще са най-важните продукти за Intel през 2015 г.?
Всичко, което обогатява живота на нашите потребители, е важно за Intel. Intel технологията се цели към ускоряване на следващото измерение на компютърните технологии, като интелигентността се появява на най-разнообразни места и устройства – от Интернет на нещата и интелигентни мултикоптерни дронове до носими технологии и 3D компютинг, от настолни PC-та до 2в1 устройства, от центровете за данни до BigData, от таблети до мобилни телефони. Както обичаме да казваме, нашата цел е, ако извършва компютърни изчисления и се свързва, то го прави най-добре с Intel Inside.

Кое според Вас ще е най-интересното в компютърните технологии през 2015 г. като цяло?
Вярваме, че 2015 г. ще бъде много вълнуваща година в светлината на технологичната индустрия. Една от ключовите тенденции е носимата революция, където имаме нашия модул Intel Curie и сътрудничества в сферата на носимите технологии. Носимите устройства представляват новата голяма промяна в технологиите и Intel иска да помогне да се поведе тази промяна. Друга тенденция е Интернет на нещата, която ние захранваме с 14 nm процесорите от 5-о поколение Intel Core. Бих споменала също навлизането на компютърните технологии в 3D света с True Key, която елиминира нуждата от пароли. Стремежът към по-естествени и завладяващи изживявания също се допълва от енергийната ефективност и производителността на 5-ото поколение Intel Core процесори особено когато е в съчетание с RealSense 3D технологията, с възможности за работа без кабели и пароли и с гласови асистенти. Не на последно място ще спомена тенденцията BigData, в която нашите технологии също играят важна роля.

Вашето послание (или новогодишно пожелание) към читателите на PC World Bulgaria?
Нека пожелая на читателите на PC World България много здраве, щастие и просперитет. Освен това им пожелавам да продължават да следят вълнуващите тенденции в технологиите и да се наслаждават на иновациите, които Intel и индустрията като цяло им готви. 2015 г. се очаква да бъде доста вълнуваща година и ние вярваме, че като продължаваме да правим иновации с визията, да решаваме реални проблеми и да създаваме технологиите, за които хората мечтаят, ще донесем много хубави резултати за всички.


Storage (р)еволюцията – напред към 10-терабайтови SSD

Както показва практиката, процесорите съвсем не са всичко, а при сегашните темпове на генериране и употреба на цифрово съдържание все по-важни стават и технологиите за съхранение на данни. А там продължава борбата между двете доминиращи технологии – HDD и SSD. При това въпреки технологичния напредък и на двете концепции положението остава, общо взето, същото като преди години: твърдотелните дискове осигуряват по-високи скоростни показатели при трансфер на информацията, но пък магнитните хард дискове са по-вместими и с по-ниска цена за единица съхранявана информация.

Компанията Intel обаче се е зарекла да промени това положение и да елиминира недостатъците на SSD продуктите с помощта на нов тип флаш-памет, наречена 3D Vertical NAND (3D V-NAND). През втората половина на 2015 г. съвместното предприятие на Intel и Micron – Intel Micron Flash Technologies (IMFT), ще започне масово производство на 3D V-NAND флаш-чипове с капацитет 256 Gb (от тип multi-level cell, 2 bit) и 384 Gb (3 level cell, 3 bit). Въпросните памети ще използват 32-слойна структура, включваща и вертикални масиви от клетки памет, които са свързани помежду си посредством 4 млрд. съединения от тип TSV (through silicon via).


Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

© PCWorld България, pcworld

Използвайки тези нови флаш-чипове, производителите на SSD изделия ще могат да произвеждат продукти с немислими към днешна дата капацитети. По думите на изпълнителния вицепрезидент и шеф на подразделението на Intel за енергонезависими памети Роб Крук (Rob Crooke) с помощта на 3D V-NAND чиповете в близките две години ще стане възможно пускането на SSD устройства с капацитети от 10 терабайта и дори повече. При това въпросните SSD с ултрависок капацитет ще се предлагат и на значително по-достъпна цена в сравнение със съвременните твърдотелни решения.


Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

© PCWorld България, pcworld

За съжаление масовата достъпност на тези устройства едва ли ще стане факт през настоящата година. Работата е там, че предприятието IMFT разполага с ограничени производствени мощности и може да доставя само по 70 хил. 300-милиметрови силициеви пластини месечно. При това този ресурс се използва за производството на всички типове памети. Наистина компаниите Intel и Micron поотделно могат да осигуряват още по 80 и 40 хил. пластини съответно на месец, но дори това ще е крайно недостатъчно за осъществяване на революция в този отрасъл. Затова надежди се възлагат по-скоро на компанията Samsung, която може да произвежда по 100 хил. 300-милиметрови силициеви пластини месечно във фабриката си, назначена за пускане на 3D V-NAND памети. Освен това Samsung може да произвежда 3D V-NAND флаш-памети и в други свои фабрики с обща производствена мощ от порядъка на 400 хил. пластини месечно. Samsung обаче е ограничена технологично: компанията може да произвежда 24- и 32-слойни чипове 3D V-NAND с капацитет 128 Gb по 42-нанометров технологичен процес. При това от тези 128 Gb само 86 Gb са видими.

Е, рано или късно със сигурност ще разберем какво ще се случи в този сегмент, а междувременно предстои да видим поне още половин дузина технологии, които притежават потенциала да променят драстично “физиономията” на РС техниката.

PC фейслифт 2015 – ветровете на промяната

В ерата на плоските електронни джаджи настолните персонални компютри изглеждат като динозаври, попаднали в кабелна клопка, снабдени с досадни двумерни камери и често поразявани от сините „екрани на смъртта“. Технологиите, които влизат на въоръжение през 2015 г., ще се опитат да направят компютрите по-интерактивни, по-забавни и може би малко по-шумни, отколкото ще ни се иска.

Apple iPad промени начина, по който хората гледат на компютрите, и стимулира PC иновациите. Хардуерните производители черпят идеи от мобилните устройства, геймърските конзоли и дори от 3D принтерите, за да преоткрият PC-то. В резултат се появяват нови технологии, които ще имат силен ефект върху начина, по който ще се ползват лаптопите и настолните машини догодина и в близко бъдеще.


Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

© PCWorld България, pcworld

Може би най-интересната идея е Интелското „wire-free“ PC, в което безжична технология ще замени кабелите за дисплея, за захранване и за пренос на данни. През 2015 г. производителят на чипове Intel ще покаже експериментален лаптоп, който няма портове, а разчита изцяло на безжични технологии за свързване към монитори и външни устройства за съхранение.

Интерактивните компютри ще имат 3D камери, които ще се държат по-скоро като „очи“, тъй като ще имат способността да разпознават обекти и да измерват разстояния. Сензорно въвеждане чрез звук, глас и докосване ще помогне на PC-то да реагира и да предвижда нашите нужди.

И както всяка година PC-тата ще стават все по-тънки, по-леки, по-бързи и с по-дълъг живот на батерията. Игрите и филмите ще се виждат чудесно на дисплеите с висока резолюция. Новата технология обаче идва и със съответната по-висока цена.

> Безжично зареждане

Поставяте лаптоп на масата и той автоматично започва да се зарежда. Няма нужда от кабели, няма нужда да носите „тухленото“ си зарядно. Ето как Intel вижда безжичното зареждане на лаптопи, което може да стане реалност следващата година. Компанията иска да направи безжични зарядни, които ще се откриват толкова лесно, колкото и Wi-Fi сигнал, като смята да стигне с тази технология до кафенета, ресторанти, летища и други публични места, така че лаптопите да се зареждат без захранващи адаптери. Първите лаптопи с безжично зареждане може да се появят именно през тази година, а Intel вече показа няколко прототипа, зареждани върху маса.


Какво да очакваме от (гейминг) хардуера през 2015-а… и след това?

© PCWorld България, pcworld

Intel подкрепя магнитно-резонансната технология за безжично зареждане Rezence, поддържана от Alliance for Wireless Power (A4WP). Първоначално захранващият поток ще бъде ограничен, но достатъчен да захрани безжично ултрапортативни и хибридни устройства. Плановете са за увеличаване на мощността, така че да се зареждат и масовите лаптопи. Но разгръщането на технологията на обществени места и места за отдих и развлечение може да отнеме няколко години. Някои кафенета и ресторанти вече предоставя бази за безжично зареждане на таблети и смартфони, като са заинтересовани да добавят към предложението си и лаптопи.

> Картина без кабели

Има вероятност да стане възможно и безжичното свързване на лаптопи към дисплеи, което би премахнало скъпите HDMI или DisplayPort кабели. Технологията за безжичен дисплей ще започне да работи веднага след като има лаптоп в обхвата й. Intel предвижда лаптоп, който ще може да се свързва безжично към няколко монитора, което ще е полезно в класни стаи или заседателни зали. Един лаптоп ще може да излъчва към монитори на няколко бюра. Intel подхвърли първоначалната идея чрез „смарт докинг станция“, която свързва лаптоп към безжичен монитор.

Безжичните дисплеи ще станат популярни и при растящо проникване на WiGig

Безжичните дисплеи ще станат популярни и при растящо проникване на WiGig, по-бързата версия на Wi-Fi, която може да се справя с безжични 4K видеопотоци без никакво закъснение. В допълнение към усилията на Intel Qualcomm ще вкара WiGig в смартфони и таблети следващата година, така че потребителите ще могат да стриймват Netflix директно от смартфон или таблет на безжичен телевизор. Производителите на дисплеи също ще вграждат технологии WiGig в монитори и телевизори през следващите години.

> Съзидателни настолни машини

Още при зараждането си като скучна бяла кутия настолният компютър се превърна в хъб на креативност и въображение, а технологии като камери за засичане на дълбочина и 3D печат стимулираха разнообразни иновации. Един от примерите е HP Sprout, който прилича на обикновено PC тип „всичко в едно“, но съчетава в един корпус най-новите технологии за изображения и сътрудничество. На базата на Sprout е създаден гигантски сензорен панел, наречен Touch Mat, който има цифрово платно с две предназначения – на него изображенията могат да бъдат сканирани и обработвани. Камера за 3D дълбочина, закрепена към Sprout, сканира обектите, поставени на Touch Mat – например, ако поставите чаша за кафе на платното, 3D камерата ще я сканира и в дълбочина, и по големина. Проектор над Sprout може да отрази върху Touch Mat сканираното изображение на чашата за кафе, а то може да бъде манипулирано от художници, докосващи цифровото платно. HP каза, че сканирането и обработката могат бъдат полезни за създаване на обекти, които след това да бъдат отпечатани на 3D принтер. С цена от $1899 обаче Sprout се смята за доста скъп експериментален десктоп.

Един от примерите е HP Sprout, който прилича на обикновено PC тип „всичко в едно“

Dell, от своя страна, разработи „смарт бюро“, като PC “всичко в едно“ излъчва виртуална клавиатура на бюрото, на която потребителят може да пише. Това е интересна концепция, но истинската клавиатура сякаш е по-добра идея.

> Интерактивни компютри

Компютрите ще станат по-възприемчиви с комбинация от технологии за жестово, гласово и визуално разпознаване, инсталирани в PC-тата. От следващата година 2D камерите в компютрите ще бъдат заменени с 3D камери RealSense на Intel, които ще успяват да разпознават обекти и дори да мерят разстоянията между тях. Способностите на камерата за жестово разпознаване тип Kinect ще направят игрите на компютри по-интерактивни. Intel има и благородни цели, стремейки се да съчетава визуални, гласови и звукови начини за въвеждане, за да разпознава настроението на човека и да разчита навиците му. И макар че това едва ли ще се случи през следващата година, 3D камерата със сигурност ще направи по-забавни Skype чатовете. Затова пък първите лаптопи с RealSence възможности вече са факт – такъв е например моделът N551JQ на ASUS.

Компютрите ще станат по-възприемчиви с комбинация от технологии за жестово, гласово и визуално разпознаване

> Биометрични сензори

Скоро вашето тяло ще може да ви „логва“ във вашия акаунт за е-поща. Intel вече осигурява софтуер, така че потребителите по принцип могат да се логват в уебсайтове чрез биометрична автентификация. Това служи за две цели – биометрична автентификация е относително надежден и сигурен метод, а потребителите не трябва да помнят дузина пароли за различни сайтове. Apple вече ползва биометрична автентификация за оторизация на плащания с кредитни карти чрез нейната услуга Apple Pay, а Intel иска да предостави подобна концепция на PC-та. Очаква се четецът за пръстови отпечатъци да стане по-полезен през 2015 година.

Скоро вашето тяло ще може да ви „логва“ във вашия акаунт за е-поща

> По-тънки, по-бързи, по-тънки, по-добри

Лаптопи, таблети, хибриди – с толкова много налични възможности купуването на PС не е лесно, няма да стане по-лесно и през следващата година въпреки многобройните иновативни функции, които ще включва. Компютрите ще станат по-тънки, като PC производителите пуснат лаптопи с дебелина до 15 мм. Компютрите ще предлагат по-дълъг живот на батерията с новите процесори Broadwell и Skylake от Intel и чиповета Carrizo от AMD. Новата памет DDR4 ще направи по-бърза работата на приложенията и игрите в компютрите. Тази година Microsoft Windows 10 ще замени спорнaта Windows 8. Очаква се новата операционна система да се възползва от всички предимства на споменатите нови технологии.

10-те ключови ИТ тенденции за 2015 г. според Gartner

В края на миналата година компанията Gartner определи 10-те ключови ИТ тенденции, които според нейните анализатори ще определят динамиката на глобалния пазар и технологичното развитие през 2015-а. Ето кои са те по мнението на специалистите с малко кратки разяснения:

Вездесъщият компютинг: Потребителите ще могат да получават достъп до информационно-изчислителни ресурси не само чрез традиционната РС техника, таблетите и смартфоните, но и чрез устройства в нови форми – например чрез “умни” екрани, часовници и гривни;
Интернет на нещата: Развитието на тази концепция, която предвижда възможности за свързване към Мрежата за най-различни устройства, датчици и електронни прибори, ще позволи сформирането на комплексна среда за обмен на информация, в резултат на което ще спести милиони долари от изпълнение на различни рутинни операции;
3D-печат: Оборудването за създаване на триизмерни обекти ще стане още по-достъпно, а сферата на приложението му ще се разшири още;
Повсеместна аналитика: Все повече приложения и системи ще се използват за събиране и анализ на различни данни, което може да повиши ефективността на бизнес организациите и да подобри качеството на живот на крайните потребители;
Контекстни системи: Информацията за местоположението на потребителя, неговите социални връзки, лични предпочитания, по-ранни действия и планирани събития ще допринесе за още по-дълбоката персонализация на компютърните системи;
“Умни” машини: Очаква се по-нататъшно развитие и усъвършенстване на системите за автопилот и автономно управление на различни превозни средства;
Облачни изчисления: Ще продължи активното използване на мрежови ресурси за обработка и съхранение на данни както в бизнес сектора, така и в клиентския сектор;
Програмно-определяеми приложения и инфраструктура: Системите с динамично променяща се конфигурация могат да повишат ефективността на най-различни процеси в ИТ сегмента;
ИТ системи в уебмащаб: Очаква се разширение на сферата на приложение на технологиите, които сега се използват само от най-големите облачни доставчици;
Безопасност: Нови технологии ще помогнат за подобряване на информационната защита на потребителите и информационните системи от киберпрестъпници и вредоносни програми.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.