AMD ще унифицира платформите си за настолни процесори?

Евентуалната унификация на РС платформите си има и плюсове и минуси: от една страна, това означава, че производителите на дънни платки няма да трябва да разработват, произвеждат и поддържа два типа дъна за процесорите на AMD. От друга, унификацията ще ограничи възможностите на AMD да вгражда ексклузивни функции за своите платформи от висок клас.

Както всички знаем, в момента и AMD, и Intel предлагат два вида платформи за настолни РС: една за масови системи и една за по-скъпи високопроизводителни компютри. Този подход е обичаен и логичен, тъй като позволява да се оптимизират разходите за производство, а и дава възможност за предлагане на ексклузивна функционалност за по-класните РС. AMD обаче изглежда се готви да промени това положение през 2016 г., когато ще се откаже от цоклите FM2+ и AM3+ в полза на една обща платформа.

Това твърди ентусиасткият сайт SweClockers, който съобщава, че бъдещите процесори на AMD с кодово имена Bristol Ridge и Summit Ridge ше използват дънни платки със сокет FM3. въпросната платформа ще използва DDR4 памети и ще бъде базирана на нов южен мост с кодово име Promontory, който според някои данни ще се разработва съвместно с компанията Asmedia. А като се има предвид, че FM3 ще поддържа както фирмените масови хибридни процесори с вградена графика (APU) от А-серията, така и високопроизводителните чипове от линията FX, всичко сочи към предстояща платформена унификация.


AMD ще унифицира платформите си за настолни процесори?

© PCWorld България, pcworld

Унификацията на РС платформите си има и плюсове, и минуси. От една страна, това означава, че производителите на дънни платки няма да трябва да разработват, произвеждат и поддържа два типа дъна за процесорите на AMD. От друга страна, унификацията ще ограничи възможностите на AMD да вгражда ексклузивни функции за своите платформи от висок клас.

Ако информацията за тази унификация на настолните платформи на AMD се окаже вярна, то това означава, че или компанията е изключително уверена в своята архитектура от ново поколение Zen и смята, че може да създаде на нейна база конкурентни процесори за всички пазарни сегменти, или AMD просто не планира да продължи състезанието с високопроизводителните десктоп платформи (high-end desktop, HEDT) на Intel.


AMD ще унифицира платформите си за настолни процесори?

© PCWorld България, pcworld

Второто би било  доста печално, включително и за потребителите, като се има предвид, че и на сървърния пазар AMD няма да предлага CPU решения за машини, изискващи максимална изчислителна мощ. (Както е известно, фирмените процесори от FX серията, както и Intel Core i7 Extreme са всъщност оптимизирани за висока тактова честота сървърни чипове с някои изключени възможности).

Какво точно ще се случи в действителност ще разберем към третото тримесечие на следващата година. По план тогава на пазара трябва да излязат процесорите на AMD Bristol Ridge и Summit Ridge, както и дънните платки с цокъл FM3. Освен с поддръжката на DDR4, новите дъна ще се отличават и с възможности за работа с други модерни технологии като интерфейсите USB 3.1, SATA Express и др.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.