Western Digital: Все повече РС-та използват SSD вместо HDD

Според изпълнителния директор на Western Digital Стив Милиган, тенденцията за използване на полупроводникови дискове в клиентските РС-та тази година ще се отрази сериозно на пазара на HDD устройства, който ще расте по-бавно от РС сегмента като цяло.

В продължение на години производителите на хард дискове ни обясняват, че полупроводниковите дискове (SSD) са твърде скъпи за масовите компютри. Напоследък обаче, въпреки по-високата “цена за гигабайт” SSD носителите стават толкова популярни, че миналата седмица шефът на Western Digital призна на всеослушание очевидния факт: все повече РС системи използват NAND flash-базирани устройства за съхранение вместо традиционните хард дискове с магнитен запис.

“Трябва да признаем факта, че все по-голям брой клиентски РС системи използват твърдотелни дискове вместо- магнитни. Като следствие от това ще видим, че пазарът на хард дискове ще расте по-бавно от пазара на РС техника”, отбелязва изпълнителният директор на Western Digital Стив Милиган (Steve Milligan) по време на телефонна конференция с инвеститори и финансови аналитици.

Според мениджъра, тенденцията за използване на полупроводникови дискове в клиентските РС-та тази година ще се отрази сериозно на пазара на HDD устройства. В Western Digital очакват, че доставките на хард дискове през 2015 г. ще бъдат малко по-ниски в сравнение с тези на РС системи и причините за това ще са няколко. Преди всичко, тази година много ноутбуци ще минат на SSD. Второ, фактически всички геймърски и високопроизводителни РС машини ще използват SSD като инсталационни дискове, вместо използваните по-рано бързи HDD устройства.

Като се има предвид това, разпространяваните по-рано през месеца слухове, че Western Digital смята да започне да купува SSD-контролери от компанията Jmicron, вече не изглеждат особено изненадващи. Както се очаква, тези контролери за полупроводникови дискове ще се използват за евтини клиентски NAND flash-дискове, които ще помогнат на Western Digital да увеличи приходите си тази година.

Според най-новия финансов отчет на компанията, подразделението на WD, което пуска твърдотелни дискове (включително SSD HGST устройствата за корпоративния сегмент), през последното тримесечие е заработило $187 млн. - с 20 % повече в сравнение със същия период година по-рано. Това обаче е и по-малко в сравнение с ръста на SSD пазара като цяло.


Western Digital: Все повече РС-та използват SSD вместо HDD

© PCWorld България, pcworld

С други думи, повече от ясно е, че компаниите Seagate и Western Digital ще трябва да излязат възможно най-скоро на пазара на клиентските SSD продукти, ако искат да компенсират забавянето, да не кажем намалението, на търсенето на традиционни HDD устройства. Странното е, че досега нито един от тези двама водещи производители на магнитни хард дискове не е започнал да пуска масови NAND flash-устройства за съхранение.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.