Intel показа оригинално устройство за образованието

Intel Education Content Access Point е модерен инструмент за безотказно осигуряване на дигитално съдържание, базирано на Ubuntu Linux.

Проблемите с Интернет достъпа и редовното подаване на електричество са често срещани в учебните заведения, които се намират в отдалечени места или райони с ненадеждна инфраструктура. Именно за нуждите на такива училища компанията Intel е разработила ново оригинално устройство, наречено Education Content Access Point.

Както става ясно от наименованието, тук става въпрос за точка за достъп, но всъщност Education Content Access Point е хибрид между такава Wi-Fi точка и малък енергоефективен компютър. Устройството е снабдено с безжичен адаптер Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac и мрежов Gigabit Ethernet контролер. Съществува и опция за добавянет на 3G или 4G модул за работа в мрежите на мобилните оператори.

Новата джаджа на Intel е базирана на едноядрен процесор Atom E3815 с честота 1,45 GHz, чийто TDP рейтинг  есамо 5 W. Въпросният чип работи в тандем с 2 GB оперативна памет DDR3L-1067, а на разположение е също флаш-базиран модул за съхранение с обем 8 GB, както и 500-гигабайтов хард диск. Има и USB 3.0 порт, а управлението на устройството е поверено на Ubuntu 12.04.


Intel показа оригинално устройство за образованието

© PCWorld България, pcworld

Идеята на всичко това е на тази силно компютъризирана точка за достъп да може да се зарежда учебно съдържание, което да бъде налично и офлайн. Intel Education Content Access Point може да осигурява такова на до 50 клиентски устройства едновременно, а в случай на спиране на електрозахранването в действие влиза вградената батерия на усторйството, която е с капацитет 4050 mAh. Тя позволява автономна работа на станцията в продължение на до 5 часа.

Цената на Intel Education Content Access Point засега не се споменава, но се знае със сигурност, че новото устройство, предназначено за нуждите на образователните институции, ще бъде достъпно както на развиващите се пазари, така и в развитите страни.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.