Tri-X 8GB модел попълва R9 290X линията видеокарти на SAPPHIRE

Новата видеокарта от висеок клас SAPPHIRE R9 290X 8GB Tri-X обещава върхова производителност не само при игри, но и с приложения за фото и видеоредактиране.

Мощен графичнен процесор, много видео памет с широка шина, и отлично охлаждане – това, общо взето, са трите основни желание на всеки геймър, когато тръгне да си избира нова видеокарта. С изпълнението именно на него се е заела компанията SAPPHIRE, която преди часове обяви ново попълнение в портфолиото си от класни графични адаптери. Става въпрос за модела SAPPHIRE R9 290X 8GB Tri-X, който,както личи от наименованието комбинира 8GB видео памет с екзклузивната за компанията технология за охлаждане Tri-X.

Очевидно насърчена от пазарния успех на пуснатата по-рано 8GB R9 290X видеокарта с Vapor-X охладител, a и този на оригиналния си Tri-X R9-290X OC ускорител, компанията залага доста надежди и на новия модел, оползотворяващ най-модерната GCN (graphics core next) графична архитектура на AMD, резлизрана в GPU чип с 2816 потокови процесора и работна честота, достигаща 1020 MHz. Разбира се, за производителността допринасят и 8-те гигабайта високоскоростна GDDR5 видео памет с 512-битова шина, работеща на 1375 MHz (5.5GHz ефективна) честота. За захранването на това чудо SAPPHIRE използват новия фирмен 6-фазен power дизайн, който осигурява 240 W (или 40 W на фаза) мощност. За осигуряването на достатъчно ток от захранващия блок на компютъра са осигурени два 8-иглени конектора, които заедно със захранването от PCI-Express слота постигат до 375 W обща мощност.


Tri-X 8GB модел попълва R9 290X линията видеокарти на SAPPHIRE

© PCWorld България, pcworld

При това положение адекватното охлаждане е задължително и тук влиза в действие Tri-X охладителят на фирмената R9 290 серия видеокарти, базиран на една централа (10мм) топлинна тръба и четири по-малки. Охлаждането на разгорещилия се GPU чип се осигурява от три мощни прахоотблъскващи вентилатора с управляеми обороти.

От SAPPHIRE уверяват, че новата им видеокарта поддържа спокойно възпроизвеждане на Ultra HD (4K) резолюции, както и многоекранната технология AMD Eyefinity. Поддържат се нативни (т.е. без свързващи кабели) AMD CrossFire конфигурации от няколко видеокарти. От компанията засега не дават ценова информация, но уверяват, че новата видеокарта SAPPHIRE R9 290X 8GB Tri-X вече се произвежда и скоро ще бъде на разположение при нейните  търговски партньори. В заключение ето и кратка таблица с основните спецификации на модела:


Tri-X 8GB модел попълва R9 290X линията видеокарти на SAPPHIRE

© PCWorld България, pcworld

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.