Microsoft HoloLens събира в едно реалния и виртуалния свят

Според Microsoft, очилата HoloLens са “най-модерният холографски компютър, който някога е излизал на бял свят”, а устройствот изглежда наистина има потенциал да направи триизмерните изображения част от реалността.

Вече спокойно можем да отбележим края на многобройните слухове и догадки, които през последните месеци предполагаха, че Microsoft разработва собствено устройство за виртуална/добавена реалност, което се носи на главата. Е, това се оказа истина. На вчерашаната презнтация на Windows 10 Consumer Preview стана ясно, че софтуерният гигант е добавил в новата си ОС поддръжка и за т.нар. холографски дисплеи. Затова не е изненадващо, че инженерите на корпорацията са решили да създадат и собствено устройство от този тип. Конкретният материален резултат на това решение Microsoft HoloLens – носим на главата холографски дисплей, който събира на едно място реалния и виртуалния свят.

В Microsoft наричат HoloLens “най-модерният холографски компютър, който някога е излизал на бял свят” и може би имат основания за това. Устройството е окомплектовано с набор от датчици, специален холографски процесор (HPU), който се грижи за осигуряването гладка и ясна картина, както и аудио подсистема, гарантираща реалиситчно пространствно озвучаване.


Microsoft HoloLens събира в едно реалния и виртуалния свят

© PCWorld България, pcworld

Самите възможности на холографските очаила Microsoft HoloLens по-скоро не подлажат на словесно описание, а е най-добре да се видят. А това може да стане например на следното видео:

Според официалната информация от Microsoft, проектът HoloLens засега все още е на ранен етап от своето развитие, но според изпълнителния директор на компанията Сатя Надела перспективите му са отлични, тъй като устройството ще е полезно както за индивидуални потребители, така и за корпоративни клиенти.

Всъщност демонстрацията на възможностите на HoloLens представлява доста амбициозна визиа за бъдещето на компютърните изчисления и забавления. С появата на въпросното устройство обаче научната фантастика изглежда наистина ще стане реалност. Поне така звучи например възможността да се играе Minecraft, като се местят блокове по обектите от домашния интериор, виртуалната разходка по повърхността на Марс или триизмерната демонстрация на нова строителна архитектура пред клиентите. Всичко това трябва да стане възможно с HoloLens.


Microsoft HoloLens събира в едно реалния и виртуалния свят

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.