AMD Radeon R9 380X ще излезе до средата на годината?

Графичната карта Radeon R9 380X, базирана на чипа Fiji XT с 4096 потокови процесора и оборудван с 4 GB многослойна високопроизводителна памет, ще бъде анонсирана в преиода между април и юни 2015 г., гласи най-прясната неофициална информация.

От края на миналата година завесата на тайните пред новото поколение графични карти на AMD постепенно се повдига и за тях се появяват все повече детайли. Най-пресният от тях гласи, че графичният флагман от следващо поколение на AMD - Radeon R9 380X – ще види бял свят по някое време през второто тримесечие на годината.

Тази информация, до която са се добрали шведските колеги от онлайн ресурса SweClockers, вероятно ще зарадва всички, които с нетърпение очакват появата на новото поколение видеокарти на AMD. А както съобщава самият източник, VGA моделът Radeon R9 380X, базиран на чипа Fiji XT с 4096 потокови процесора и оборудван с 4 GB многослойна високопроизводителна памет, ще бъде анонсиран в преиода между април и юни 2015 г.

От друга страна, публикуваната информация няма официален характер, така че е добре с нея да се има едно на ум. Напоследък сроковете за пускане на нови графични карти са доста мъгляви, а информационните утечки са противоречиви. Рано е да се правят и предположения за производителоността на новия графичен флагман на AMD, макар че, като се има предвид броя на GCN шейдърите и използването на памет от тип HBM 3D, може да се прогнозира, че Radeon R9 380X ще бъде по-бърз от своя предшественик Radeon R9 290X най-малко с около 45%. И това е без да се вземат предвид архитектурните подобрения и другите графични нововъведения.


AMD Radeon R9 380X ще излезе до средата на годината?

© PCWorld България, pcworld

И ако трябва да обобщим наличната до този момент техническа информация, най-вероятните характеристики на Radeon R9 380X изглеждат по следния начин:

-          графично GPU ядро Fiji XT с работна честота около 1 GHz;

-          4 GB високопроизводителна многослойна HBM 3D памет с честота 1,25 GHz и обща пропускателна способност на ниво 960 GB/s;

На този фон е направо стряскащо да си представи човек какво ще може да прави по-мощния графичен чип с кодово наименование Bermuda.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.