3 TB капацитет в 2,5-инчов HDD е готова да предложи Toshiba

Представеният от японската компания компактен хард диск Toshiba MQ03ABB300 използва четири пластини с вместимост от по 750 GB, а интересното е, че тази висока плътност е постигната с традиционен перпендикулярен запис.

Четири години след като на бял свят се появи първият 3,5-инчов хард диск с капацитет 3 терабайта (TB), същият капацитет за съхранение вече е достъпен в HDD устройствата с подходящия за преносими компютри компактен формат 2,5”. Това става с появата на HDD модела Toshiba MQ03ABB300, който използва четири магнитни пластини с вместимост от по 750 GB всяка. Интересното е, че тази висока плътност на данните е постигната с класическия метод на перпендикулярен магнитен запис (PMR), който производителят по-рано използваше за 2-тарабайтовия си модел от същия калибър, където обаче капацитетът на пластини беше 500 GB.

Наличието на 4 пластини в 2,5-инчов хард диск обаче не е обичайна ситуация и за да се поберат толкова дискове, дебелината на корпуса на новото HDD устройство е увеличена до 15 мм. Това означава, че използването на такива дискове ще е възможно евентуално само в по-дебелички лаптопи от тип “настолен заместител”. Това обаче не е основното предназначение на модела Toshiba MQ03ABB300, който компанията позиционира като основа за създаването на портативни външни устройства за съхранение и компактни домашни NAS системи.

Очаква се доставките на HDD модела Toshiba MQ03ABB300 (чийто параметри могат да се видят в официалния сайт) да започнат през май. Цена засега не се съобщава.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.