Intel Compute Stick – един наистина джобен Windows-компютър

С помощта на показания на CES 2015 мини-компютър Intel Compute Stick всеки дисплей с HDMI порт може да се превърне в Windows РС.

Android-приставките, които внасят базова компютърна функционалност на телевизорите вече не са нещо необичайно, но подобно нещо, подходящо за Windows платформата, нямаше – досега. По време на изложението CES 2015 гигантът Intel представи интересно устройство, наречено Compute Stick и способно да превърне всеки дисплей с HDMI интерфейс в Windows компютър от базов клас.

Външно Intel Compute Stick устройството доста прилича на стандартна USB-флашка, макар и по-голяма от обичайното. А в иначе доста компактния корпус Intel всъщност е интегрирала хардуера, характерен за т.нар. нетбук машини, като е махнала екрана, тъчпада и клавиатурата. Останали са 4-ядрен процесор Atom от поколение Bay Trail, 2 GB оперативна памет, 32 GB място за съхранение, разширяема посредством MicroSD карти, Wi-Fi 802.11n и Bluetooth модули. Всичко това се управлява от “Windows 8.1 with Bing”, а захранването се осъществява през предвидения MiniUSB порт. Свързването към екраните, както споменахме, става посредством HDMI интерфейс.


Intel Compute Stick – един наистина джобен Windows-компютър

© PCWorld България, pcworld

В тази конфигурация новият мини-РС на Intel струва $150, което, на фона на нетбук техниката, си е доста – срещу около $200 сходни по-конфигурация мобилни машини като Asus X205TA например предлагат доста повече, включително уеб-камера, батерия, екран и входни устройства. Наистина Intel планират да пуснат и по-евтина, Linux-базирана версия на Compute Stick но тя ще е само с 1 GB оперативна памет и 8 GB пространство за съхранение, а ще струва $90.

Така или иначе, скоро ще разберем дали джобните Windows-базирани компютри на компанията ще имат пазарен успех, тъй като се очаква те да излязат още през настоящото тримесечие.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.