Компютрите на бъдещето ще се побират в копче, показа Intel

На CES 2015 компанията Intel oбяви сътрудничество в сферата на носимите технологии с Oakley и показа Curie - миниатюрен компютърен продукт с размер на копче, който цели да създаде нови възможности за различни носими решения.

Носимата електроника определено е новата любима тема на Intel. Това за пореден път беше подчертано в речта на  Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, в началото на международно изложение за потребителска електроника CES 2015, на което гигантът обяви днес редица технологични усъвършенствания и инициативи, насочени към ускоряване развитието на компютърните технологии. Сред интересните анонси на Intel са тези на хардуерен продукт с размерите на копче за носими (wearable) решения, наречен Curie, нови приложения за Intel RealSense камери, включващи роботи, летящи мулти-коптер дронове и 3D развлечения както и широка нова инициатива, която включва инвестиция от $300 милиона за насърчаване на повече разнообразие в Intel и в рамките на технологичната индустрия като цяло.

Според Браян Крзанич (на снимката), носимите (wearable) технологии създава ново поле за иновации. Мениджърът разкри любопитни планове за модула Intel Curie, миниатюрен хардуерен продукт, базиран на първата на компанията purpose-built система върху чип (SoC) за носими устройства. По план доставките на модула трябва да започнат през втората половина на тази година, а самият той включва Intel Quark SE SoC чип, ниско-енергиен Bluetooth модул, сензори и зареждаема батерия.


Компютрите на бъдещето ще се побират в копче, показа Intel

© PCWorld България, pcworld

Intel активно работи в сегмента на носимите технологии и откакто Браян Крзанич разкри няколко проекта на същия форум миналата година, компанията обяви множество продукти и инициативи с различни модни, фитнес и лайфстайл брандове: Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA и Opening Ceremony, SMS Audio*, и Intel “Make it Wearable” challenge. В рамките на тези инициативи Intel и Oakley обявиха стратегическо сътрудничество в сферата на носимите технологии. Oakley е първият бранд на Luxottica Group, с който Intel работи, за да комбинира премиум, луксозни и спортни очила с интелигентни технологии.

Браян Крзанич обяви също победителя за 2014 г. в конкурса “Make it Wearable” – проектът Nixie, първата носима камера, която може да лети. Nixie стои върху китката ви като гривна, после се разгъва и полита, в стремеж да заснеме перфектния кадър с вас в момента (на видеото).

Според Крзанич, бъдещето на компютърните технологии вече няма да се дефинира от взаимодействието на човека с екран, клавиатура и мишка. Мениджърът разказа за няколко нови технологии и приложения за реалния свят, които “ще тласнат компютърните технологии към един 3D свят и също ще освободят изживяването от кабели и пароли”.

Сред тези решения е например True Key,  новообявено кросплатформено приложение от Intel Security отдела, което да се справя със суматохата на паролите. Приложението True Key използва персонални фактори като лицето, устройство или пръстов отпечатък, за да направи влизането в система по-лесно и по-безопасно. True Key се поддържа на iOS, Android, Windows, Mac и при всички популярни браузъри. Приложението ще бъде също така предварително инсталирано на устройства от HP и Lenovo и ще стане част от McAfee LiveSafe в следващите месеци. За достъп до лимитирана версия на True Key, може да се кандидатства в официалния сайт на решението..

Главният изпълнителен директор на Intel подчерта също, че Intel RealSense камери и нови увлекателни приложения могат да бъдат намерени в нарастващ брой от устройства 2-в-1, таблети, ноутбуци и all-in-one PCта, включително много, които са захранвани от новите 5то поколение Intel Core процесори, които ще са на разположение през това тримесечие.


Компютрите на бъдещето ще се побират в копче, показа Intel

© PCWorld България, pcworld

            В подкрепа на “разнообразието в технологиите” Intel обяви и инициативата Diversity in Technology. Като част от нея компанията планира да инвестира $300 милиона, за да помогне за изграждането на голяма група инженери и компютърни учени от женски пол и от недостатъчно представените малцинства; да подкрепи активно наемането и задържането на повече жени и представители на недостатъчно представените малцинства; и да финансира програми в подкрепа на по-позитивно представителство в рамките на технологичната и игровата индустрии.

Компанията още планира да задълбочи своя ангажимент с програми за началното образование, фокусирани върху недостатъчно развитите области и разширяване на своите сътрудничества с програми по компютърни науки и инженерство във висшето образование, включително институции, обслужващи малцинствата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.