Samsung започва да произвежда процесорите Apple A9

Въпросните мобилни чипове, всички от които вероятно ще се произвеждат във фабриките на Samsung, ще бъдат в основата на смартфоните iPhone и таблетите iPad, които ще излязат на пазара догодина.

Колкото и да се ритат по кокалчетата в съдебните зали, Samsung и Apple всъщност отдавна си сътрудничат поне по отношение на производството на важни компоненти за мобилни устройства. А изглежда тази междуфирмена “интеграция” ще продължи да се задълбочава. Това става ясно от съобщенията на осведомени онлайн източници, според които компанията Samsung е започнала да произвежда новите мобилни процесори A9 за компанията Apple. Именно тези чипове ще бъдат в основата на смартфоните iPhone и таблетите iPad, които ще излязат на пазара догодина.

Според наличната информация, производството на процесорите Apple A9 се произвежда във фабриката на Samsung в американския град Остин (Тексас). Чиповете се изготвят по нормите на 14-нанометров технологичен процес и на база на обещаващата модерна технология FinFET. Samsung всъщност има две фабрики, които могат да прави такива процесори, но за производството на A9 засега е задействана само едната от тях.

Тук е мястото да се тоебележи, че Samsung произвежда едва около 40% от процесорите А8, използвани в съвременните модели iPhone 6,  докато останалите 60%се доставят от компанията TSMC. Samsung обаче демонстрира сериозен напредък в усвояването на 14-нанометровия технологичен процес, докато TSMC планира през следващата годин да произвежда 16-нанометрови чипове. Това означава, че е много вероятно Samsung да остане единственият производител на мобилни процесори A9 за Apple.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.