$260 за 8 терабайта – толкова иска Seagate с нови хард дискове

Новите твърдите дискове с голям капацитет Seagate Archive ще излязат на пазара в скоро време, свеждайки цената за съхранение на гигабайт данни до 3,25 цента.

След като през август компанията Seagate обяви официалната достъпност на 8-терабайтови хард дискове за корпоративна употреба, беше само въпрос на време да видим подобни продукти и от по-масов клас. И това време вече е дошло, ако се съди от последния анонс на производителя, в който той информира, че е готов да пусне на пазара нови HDD модели, носещи наименованието Archive. Както подсказва самото име, въпросните устройства са предназначени главно за архивиране и продължително съхранение на данни, което ги прави подходящи за използване в така популярните напоследък облачни приложения.

Самите твърди дискове Seagate Archive са изпълнени в стандартен 3,5-инчов форм фактор и са базирани на технологията SMR (Shingled Magnetic Recording – магнитен запис с припокриване на пътечките), която позволява постигането на по-висока плътност на съхранение на данните.  Благодарение на това е постигнат и 8 ТВ капацитет в стандартен хард диск (макар че на пазара ще се предлагат също модификации с вместимост 5 и 6 ТВ). За всички устройства от серията Archive е предвиден 128-меганайтов кеш-буфер, а скоростта на въртене на шпиндела е 5900 об/мин.

От Seagate отбелязват, че HDD серията Archive е фокусирана върху надеждността на съхранението на данни и ниското енергопотребление, но в същото време скоростните характеристики на устройствата са на достатъчно високо ниво. Според официалната информация, средните показатели за скорост на четене и запис на данни са от порядъка на 150 МВ/s, а максималните – около 190 МВ/s. Като опция се предлага и възможност за шифроване на данните. HDD моделите от серията Seagate Archive ще се предлагат с 3 г.гаранция, като заявеното за тях средно време между отказите е 800 хил. часа.

Очаква се пазарните продажби на Seagate Archive дисковете да започнат в скоро време, тъй като компанията вече е започнала да го доставя за своите дистрибутори по света. Засега нямаме информация дали и срещу колко ще се предлагат въпросните HDD модели у нас, но в САЩ цената за модел с капацитет 8 ТВ е $260. Това означава, че цената за съхранение на гигабайт данни е сведена до 3,25 цента. Това определено е доста по ниско в сравнение с пуснатите неотдавна на пазара 8-терабайтови дискове на HGST, чиято ориентировъчна цена в Европа е 619 евро.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.