Последните тенденции в лаптоп дизайна

Само за последните няколко години лаптоп категорията премина през фундаментални промени. Осезаемо по-тънкият дизайн беше началото, но освен това лаптоп сегментът се разклони в различни посоки начело с възхода на хибридите.

Владимир Георгиев

Всяка година десетки нови лаптопи излизат на пазара, включвайки в себе си последния хардуер, изпълнени с нови възможности и демонстрирайки новите постижения откъм естетическата страна на технологиите. И тъй като лаптоп хардуерът и способностите им се генерализират в последно време, дизайнът е този, който се превръща в основен фактор при избор на нова машина. Но също както всичко друго, успешните тенденции на бъдещето е почти невъзможно да бъдат разграничени от съвременната мода и експериментални гафове. Възможно е обаче да отправим поглед назад и да видим как са стартирали настоящите тенденции и кои перспективни дизайни са посели семената на това, което в днешно време описваме като "нови лаптопи" и "следващо поколение".

Само за последните няколко години лаптоп категорията премина през фундаментални промени. Осезаемо по-тънкият дизайн беше началото, но освен това лаптоп сегментът се разклони в различни посоки начело с възхода на хибридите.

Някои от съвременните тенденции са логична последователност на общите представи от света на технологиите като преминаването към ултратънки дизайни и налагането им сред нови категории като гейминга например. Други, като хибридните дизайни, които сливат лаптоп и таблет, са директен отговор на променящия се пазар на преносими компютри; с нарастващата популярност на таблетите производителите на лаптопи приеха предизвикателството.

Макар да е лесно да се забележат тенденциите, доминиращи над настоящия пазар на лаптопи, не е толкова лесно да се посочи откъде точно идват. Някои от тези дизайн концепции може и да са произлезли по-рано от примерите, които ще споменем след малко, но важното е, че са павирали пътя за това, което днес е модно, или са внесли нова идея на комерсиалния пазар.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Ултрабуци

Дори за лаиците на тема преносими компютри е очевидно, че най-осезаемата тенденция в дизайна на лаптопи са ултрабуците. През последните две години някога улегналите лаптопи преминаха към същинското значение на думата "мобилен" – с акцент върху издръжливостта на батерията, лекото шаси и в допълнение тъч способности. Да вземем например Samsung ATIV Book 9 Plus, който е един от най-добре оценените ултрабуци сред западните медии. 13-инчовият лаптоп е с дебелина едва 1.37 см, тежи малко повече от 1 кг, батерията издържа повече от 8 часа и това при положение че захранва великолепен 3200 х 1800 Quad HD+ тъч екран.

До края на 2011 г. обаче ултрабук идеята беше точно това - "идея", концепция. Роден, за да се противопостави на 13-инчовия MacBook Air на Apple, който по онова време промени представите на света за портативност на компютър. Цялата ултрабук серия стартира с Asus Zenbook UX31-RSL8 – това не беше първият ултрапортативен лаптоп, но беше първият, рекламиран като "ултрабук", и първият, който щеше да прокара новия стандарт при лаптопите. По онова време 1.68 см дебелина на корпуса определено хващаше окото, а батерия, която издържа над 6 часа, беше запазена марка единствено на Apple-ските лаптопи.

Както споменахме по-горе, тънката и лека концепция при лаптопите дойде именно от Apple, и то най-вече с второто поколение на 13-инчовия MacBook Air (Thunderbolt) от октомври 2010 г. До онзи момент производителност, тънък дизайн, издръжлива батерия и качествен екран не бяха събирани в комерсиален продукт. Тази промяна измени публичната представа за това какво може да представлява лаптопът.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Ултрапортативни гейминг машини


Ултрапортативната концепция съвсем естествено е насочена към потребителските комерсиални системи и всеобщото разбиране е, че няма как – или поне към момента – да се интегрира правдоподобно при гейминг машините. В крайна сметка гейминг означава свръхпроизводителност – високооктанова изчислителност и графика, която се използва при висок клас РС-та. С други думи, "тънко", "леко" и "производително" не се връзват с "гейминг" и "лаптоп".

Е, дами – и предимно – господа, това са морално остарели разбирания. Дните на 17- и 19-инчовите гейминг чудовища, които тежат 5-7 кг и са с дебелина на корпуса 4-6 см, но за сметка на това издържат стабилен... 60-минутен гейминг, са в миналото. MSI GS70 Stealth (GS70 2OD-002US) със сигурност не предоставя фреймрейта на гиганти (буквално) като Alienware 17 и Origin EON17-SLX, но благодарение на дискретното GPU Nvidia GeForce GTX 765M дава напълно задоволителна – и най-вече портативна – гейминг производителност. MSI GS70 Stealth тежи 2.6 кг и е с дебелина на корпуса от 2.1 см, но това не му пречи да издържа около 3 часа интензивна гейминг сесия.

Сега имаме избор – ако става въпрос за гейминг, можем да заложим на ужасно скъпите вече споменати Alienware или Origin, които в името на производителността са чисто и просто портативни РС-та. Но можем да заложим и на съвсем достъпните ултрапортативни модели като MSI GS70 Stealth, Digital Storm Veloce или Razer Blade (2014). До 2012-а този избор беше немислим. Тогава компанията Razer, която основно се занимаваше с гейминг периферия, направи немислимото и представи първия ултрапортативен гейминг лаптоп Razer Blade (2012). На външен вид изглеждаше като Mac, но оцветен в черно, ала под капака си Razer Blade включваше сила, която предоставяше адекватен фреймрейт дори в движение.

Конвертируеми хибриди

Идеята за лаптоп, който се превръща в таблет, не е никак нова; първите Microsoft Tablet PC-та бяха точно с такава насоченост и се появиха преди повече от десетилетие. Но след като Apple дадоха на света iPad и таблетите се превърнаха в комерсиална категория, нуждата от мост, който да преодолее създалата се пропаст между таблетите и лаптопите, нарасна неимоверно. Така създалата се ситуация накара Intel да излязат на преден план с плеяда от хибридни продукти. За няколко години видяхме много и различни подходи в посока конвертируемите дизайни – от плъзгащи и извиващи се до такива, които се обръщат.

Дизайнът, който изпъкна сред останалите, е Yoga на Lenovo, който използва 360-градусов шарнир, за да се отваря като лаптоп, но ако продължите да разтваряте, се превръща в таблет конфигурация. Dell и HP се опитаха да направят нещо подобно, но IdeaPad Yoga 2 Pro и в момента стои гордо на върха.

Сега на пазара се продават много Yoga инспирирани машини, но всички трябва да отдадат заслугите на оригиналния Lenovo IdeaPad Yoga 13, който дебютира в самия край на 2012 г. Иновативният дизайн предложи и буквална, и образна гъвкавост, позволявайки използването на системата като лаптоп, таблет или някой от двата дисплей режима между тях. Защо точно този модел се превърна в масов? Вероятно заради простотата на шарнира и недвусмисления апел, особено отправен към потребителите, които се объркват от комплексните дизайни.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Въртящи се конвертируеми хибриди

Само за няколко години бяха направени много опити за намирането на други механизми, достатъчно адекватни за конвертируеми хибриди, но само въртящият се дисплей на Dell XPS серията предлага истинска алтернатива на Lenovo Yoga шарнира. Въртящият се дисплей е ограден от стабилна рамка, която прави преминаването от лаптоп към таблет доста просто, а и елегантно. Настоящият Dell XPS 13 е чудесен пример за този дизайн, а отскоро е и сред Latitude серията.

Въртящият се дисплей в момента се е настанил удобно сред премиум XPS серията на Dell, но началото на този вид дизайн е доста по-скромно, появявайки се за пръв път в Dell Inspiron Duo. Напомняме, че Dell Inspiron Duo беше един от първите опити на индустрията да се противопостави на iPad и по същество беше конвертируем нетбук. Макар да не беше впечатляващ нито като таблет, нито като лаптоп, дизайнът определено хващаше окото и когато от Intel направиха големия тласък към хибрид дизайна, въртящият се дисплей зае централна роля в множество реклами и дори направи участие във филма The Dark Knight Rises.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Подвижни хибриди

Конвертируемите дизайни са само половината от хибрид категорията в съвременните тенденции. Други опити за чифтосването на таблет и лаптоп са приели нещата в по-буквален смисъл и използват подвижна част (таблета), която се прикачва към клавиатура, за да се получи в резултат класическата форма на мида. Проблемът при този род системи е, че таблетите не използват същия охлаждащ хардуер, както лаптопите и ултрабуците, принуждавайки дизайн екипите да правят таблети около идеята за слабо консумиращи процесори като Atom например.

Последните постижения в тази насока драстично са подобрили производителността на Atom CPU-тата и устройствата, които ги използват. Настоящият ни любимец в тази категория е Asus Transformer Book T100TA, който включва 10-инчов Windows таблет с докинг клавиатура. Конкретно при този модел няма как да не сме впечатлени от подобренията спрямо стандартната Atom захранвана производителност, също както и осезаемо намалената цена.

Подвижните хибриди са една от най-новите категории, като мейнстрийм предводителят все още е по магазините. HP Envy X2 и в момента изглежда и се държи като премиум продукт, макар пре-Haswell Atom CPU-то да не е толкова производително предвид възрастта му. При все това като първи съвременен подвижен хибрид той определено няма да остане последен.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

UltraHD или 4K дисплей

Ако 2014 г. има един стабилен критерий, според който производителите се надпреварват, то това е резолюцията на екрана и спринтът на индустрията към 4K системите. Първият такъв лаптоп (4K UltraHD) е Toshiba Satellite P50T-BST2N01, но Lenovo (с техния IdeaPad Y50 UHD), Asus (Zenbook NX500) и другите големи в бранша вече имат или ще представят в следващите месеци модели с идентични характеристики. И по-конкретно – четириядрен 2.4GHz Intel Core i7-4700HQ процесор, 16GB RAM, както и AMD Radeon R9 M265X видеокарта, която да се справя с титаничната резолюция 3840 х 2160.

Toshiba са първият производител, който пресече 4K финиш линията, но Apple са тези, които натиснаха спусъка на старта с Retina Display (2880 х 1800) на техния 15-инчов MacBook Pro от лятото на 2012 г. По това време хората вече бяха свикнали с качеството на дисплея на iPhone, но постигането на същото ниво на плътност на пикселите и яснота на картината беше съвсем друга задача за изпълнение на ниво лаптоп.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Хромбук

Последната тенденция, която ще анализираме, може и да не е имала толкова голямо влияние върху външния вид на лаптопите, но в някои насоки концепцията загърбва лаптопите на миналото и със сигурност ще промени РС-тата на бъдещето. Става въпрос, разбира се, за Chromebook.

Директният отговор на Google срещу скъпите лаптопи, хромбуците, са като итерация на нетбуците, включвайки в себе си достатъчно хардуер за уебсърфиране и поддръжката на Chrome OS. Към момента можете да си вземете хромбук от Acer, Dell, HP, Lenovo и Samsung за 300 долара, че и по-малко, превръщайки евтините уебориентирани устройства на Google в крайно апетитна хапка за потребителите с плитки джобове. Ако трябва да изкажем суперлативи за конкретни модели, то определено трябва да похвалим Acer Chromebook C720P-2600, който е 11-инчов лаптоп с тъч екран, както и HP Chromebook 11, който има мобилна Интернет връзка, освобождавайки хромбук серията от ограниченията на Wi-Fi свързаността.

До 2010 г. Chromebook не съществуваше като продукт. В края на същата година Google разпратиха на медии и популярни уебличности да тестват CR-48 Notebook и за пръв път да се докоснат до Chrome OS базирано устройство. Оттогава

Chromebook е в постоянен възход и покрива всенарастващата нужда на потребителите по света да имат достъп до Интернет и редица облачни услуги в замяна на скромна сума.


Последните тенденции в лаптоп дизайна

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.