8-терабайтовите хард дискове станаха достъпни за народа

Въпреки че 8-терабайтовите HDD устройства HGST Ultrastar He8 вече са “общодостъпни” през онлайн магазините на Amazon.com и Newegg, далеч не всеки ще може да се сдобие с тях –заради високата цена.

Твърдите дискове на компанията HGST с хелиев пълнеж и 8 ТВ капацитет не са особена новост на страниците на www.pcworld.bg, но въпреки това досега те оставаха недостъпни за редовия потребител, въпреки че доставките на такива устройства за системни интегратори и производители на сървъри започнаха още през септември. Това положение обаче е на път да се промени, тъй като 8-терабайтовите хард дискове на HGST вече официално са достъпни за всички … е, или поне за тези, които могат да си ги позволят, защото тези устройства не са никак евтини.

Както сигурно вече сте се досетили, става въпрос за HDD моделите HGST Ultrastar He8. Тъй като техническите им характеристики отдавна са публикувани на официалния сайт, тук няма да ги преговаряме. Но все пак е редно да отбележим, че въпросните устройства са си сериозни постижения на модерните storage технологии (като представената на диаграмата по-долу), най-малкото защото при внушителния капацитет от 8 ТВ те не страдат от липса на бързодействие. Във всеки случай, HGST гарантира скорост на пренос на данни на ниво 205 МВ/s при 4,16 ms време за достъп – показатели, които са по-добри от тези на най-бързите 15 000 RPM представители от близкото минало.


8-терабайтовите хард дискове станаха достъпни за народа

© PCWorld България, pcworld

Време е обаче да споменем и тъжната част на цялата история: въпреки че дисковете Ultrastar He8 вече са “общодостъпни” през онлайн магазините на Amazon.com и Newegg, далеч не всеки ще може да се сдобие с тях. Със сигурност мнозина ще бъдат възпрепятствани от цената, която за жителите на европейския регион е около 619 евро.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.