Избираме таблет за училище и работа


Със старта на новата учебна година вероятно не малко учещи, преподаващи или просто любители на удобствата и модерните технологии са се изкушили да си купят нов таблет. Изобилието от такива устройства и достъпната цена на много от предлаганите модели със сигурност наливат масло в огъня на желанията от този тип. А и тези копнежи в края на краищата са съвсем разбираеми - днешните таблети са доста мощни, с хубави ярки екрани, издържат дълго на батерия, а и са леки и удобни не само за забавление, но и за работа в училище, в офиса, пък и навсякъде другаде, където има връзка с Интернет.

Затова и ние от PC World България подхождаме с разбиране и редовно ви информираме за новостите в този сегмент в сайта ни и на дигиталните страници на изданието. Опитът ни показва, че доста добър помощник в избора на джаджи са сравнителните тестове, а за таблетите последният такъв направихме в началото на лятото с обзора “Таблетомания 2014”. Колкото и да ни се иска обаче, с тестовете няма как да обхванем всичко налично на нашия пазар – дори само като операционни системи. За тази цел най-добри са материалите от типа „пътеводител” или „наръчник за покупка”. За наше учудване установихме, че нямаме актуален наръчник с възможно най-универсални препоръки за избора на такъв тип устройства. Със следващите страници ще попълним този пропуск за бъдещите таблет потребители, резюмирайки най-важното, което е добре да се има предвид преди покупката на такива джаджи.

Oтправни точки

В наши дни таблетите са вече почти толкова разпространени, колкото и смартфоните. И въпреки че Apple iPad устройствата все още се смятат за лидери в сегмента, на изток от Северна Америка доминиращ дял имат многобройните и изключително разнообразни Android базирани модели. А след излизането на Windows 8 операционната система на Microsoft направи успешен пробив на този пазар и също се радва на стабилно растящ дял.


Избираме таблет за училище и работа

© PCWorld България, pcworld

Преди да стигнете до избор на операционна система обаче е добре да имате предвид какво би трябвало да може един съвременен таблет. А днешните таблети могат да правят почти всичко, което и вчерашните лаптопи – да работят с e-mail и Интернет, да възпроизвеждат музика и видео, да поддържат приличен геймплей поне с casual, ако не с 3D заглавия. Важен момент, особено ако се търси устройство за училище или работа, е поддържаният набор от приложения за обслужване на различни задачи. В общия случай и почти без значение от конкретната ОС платформа с таблета ще можете да правите всичко – от провеждане на счетоводните операции на фирмата до писането на новия хитов роман на десетилетието.

При това положение основното съображение при избор се свежда до вземането под внимание на нещо относително просто: това дали сте обвързани с определен тип приложения или екосистема (била тя служебна или за забавления). Ако например сте отдавнашен потребител на iPhone и имате внушителна iTunes фонотека, както и афинитет към iOS приложенията, то вероятно съвсем логичен би бил и изборът на някакъв iPad без значение от конкретните спецификации за процесор или екран. Ако ползвате изключително Windows приложения както у дома, така и в офиса, то Windows 8 базираните машини със сигурност ще се впишат най-добре в привичната ви среда. Вашата страст е четенето на книги, но си падате и по възможностите за мултимедиен стрийминг? Тогава сигурно ще намерите отговор на много от предпочитанията си в таблетите от серията Kindle Fire HD на Amazon. В случай че търсите огромното разнообразие от достъпни приложения за всякакви случаи, то по всяка вероятност везните силно ще се наклонят към вселената на Android устройствата.

И като стана въпрос за Android таблети, тук е мястото да отбележим, че е добра идея да се държат под око т.нар. Google „certified” модели най-малкото защото разнообразието понякога води до прекалена фрагментация по отношение на поддръжката, а „certified” устройствата стесняват избора, обикновено са екипирани с възможно най-новата версия на Android (засега това е 4.4 KitKat) и дават повече гаранции за безпроблемна работа. Или поне така е на теория. Но нека се впуснем в малко по-практически измерения и да прегледаме основните спецификации, с които ще се опитат да ви впечатлят ПР отделите на производителите и консултантите в магазините.


Избираме таблет за училище и работа

© PCWorld България, pcworld

Дисплей

Размерът на екрана обикновено е едно от първите съображения, които трябва да се имат предвид при избора на конкретен таблет. Тук в голяма степен изборът се определя от личните предпочитания и нужди. Дали ще ви трябва по-големичък 10-11-инчов екран с цел продуктивност, за да можете по-удобно да създавате и редактирате документи или презентации? Или пък предпочитате по-компактните и по-удобни за работа с една ръка устройства с диагонал 7-8 инча?

Какъвто и да е диагоналът обаче при всяко положение е добре да се обърне внимание на резолюцията. Колкото по-голяма е тя (при даден диагонал), толкова по-висока е плътността на пикселите и толкова „по-гладко” ще е възпроизвеждането на текст. За да се уверите в разликата, ако имате възможност, сравнете директно Apple iPad модел с резолюция 2048х1536 точки и Samsung Galaxy Tab 2 10.1, чийто екран е с разделителна способност 1280 на 800.

Място за съхранение

По този показател е в сила универсалното правило, гласящо „колкото повече, толкова по-добре”. В днешно време файловете имат склонността да се размножават бързо и размерите им растат заедно с резолюциите, така че, ако мястото за съхранение в таблета е фиксирано, рано или късно ще започнете непрекъснато да прехвърляте съдържание между таблета и „облака” или стационарния компютър. Във всеки случай е добре да се избягват таблети с капацитет, по-малък от 16 GB. Наличието на слот за MicroSD карти памет вече е де факто стандарт в Android и Windows 8/Windows RT таблетите, но все пак е добре да се внимава дали не е пропуснат особено ако се заглеждате в някое подозрително евтино устройство. В iPad моделите такъв слот по принцип няма, затова е добре хубаво да помислите колко точно място за файлове ще ви трябва, преди да инвестирате в такъв таблет.


Избираме таблет за училище и работа

© PCWorld България, pcworld

Оперативна памет

В масовия случай днешните таблети са екипирани с поне 1 GB RAM памет и това се смята за допустимия минимум. Моделите, базирани на процесори от типа на Qualcomm Snapdragon S4 Pro, обикновено идват с 2 GB. Някои от най-модерните таблети са екипирани и с повече, което по принцип е предимство – най-малкото защото повечето оперативна памет облекчава мултитаскинга.

Процесор

Процесорните спецификации на днешните таблети понякога може да се окажат предизвикателство не само за неспециалисти. Като цяло на пазара доминират дву- и четириядрените ARM базирани процесори, но в някои случаи в листа с характеристиките пише просто „multicore”, което е крайно недостатъчно като информация, особено с оглед на спецификите на различните приложения.


Избираме таблет за училище и работа

© PCWorld България, pcworld

Всъщност линейна зависимост и консистентност на производителността понякога няма дори в рамките на едно и също процесорно семейство. В минали наши тестове Quad-core чипът Tegra 3 на NVIDIA например се показва като много солиден играч по отношение на графиката, но отстъпва на някои от конкурентите си при сърфирането в Интернет.

В повечето от своите таблети Samsung използва своя собствен процесор Exynos, докато Apple прави същото с чипове като A5, A5X и пр. от тази серия. За Android базираните класни таблети от края на 2013-а е характерен четириядреният Snapdragon S4 Pro, но в новите модели вече се използват по-съвременни и по-мощни процесори от фамилията Snapdragon. Всъщност напоследък Qualcomm, която е един от ключовите доставчици на мобилни чипове, вече представи и редица нови CPU решения с поддръжка на 64-битови инструкции. На пазара вече се предлагат 64-битовите чипове Snapdragon 410, Snapdragon 610, Snapdragon 615, Snapdragon 808 и Snapdragon 810, много от които влизат в състава и на смартфони, и на таблети от всякакви ценови класове. Във всеки случай е добре да се избягват таблетите с едноядрени процесори – те обикновено не си струват парите, дори да са от най-евтиния клас.

Процесорът е от по-ключово значение при покупката на Windows таблет. CPU чипът във въпросните машини не само определя коя точно версия на Windows ще ползвате, но също и това какво точно ще можете да правите със самия таблет. Например Windows таблет с ARM базиран процесор като Tegra или Snapdragon S4 Pro означава, че устройството се управлява от Windows RT, а не от Windows 8, както може би ще ви го препоръчат в магазина. Но без Windows 8 няма да можете да използвате същите приложения, с които сте свикнали да работите на лаптопа или стационарния си компютър. Ако искате последното, задължително трябва да търсите Windows таблет с x86 базиран процесор като например някой от серията Intel Atom „Clover Trail”, нисковолтов Intel Core или AMD „Hondo” чип.

Портове

iPad таблетите по принцип са екипирани с един-единствен фирмен порт, към който се закачват донгъли за разширения (HDMI, SD карти и USB устройства). Това решение е малко странно, защото влиза в разрез с вродената елегантност на Apple техниката, но очевидно има и достатъчно потребители, които го предпочитат. Другите таблети обикновено идват с множество портове, като в набора обикновено влизат някакъв вариант на HDMI и Micro-USB конектори. Интегрираните HDMI портове са полезни, когато видео от таблета ще се гледа на HD телевизор. Някои модели предлагат и пълноразмерни USB портове, което пък е удобно при свързване на четци за карти памет и стандартни USB флашки.

Стилус

Стилусът е екстра, която не се среща чак в толкова много таблети, но е чудесен инструмент за редица учебни и служебни приложения, който влиза в работа например при правене на ръкописни бележки, при нужда от подписване и анотиране на документи, в приложения за рисуване, чертане и др. В случай че ще ви трябва такава електронна писалка, е добре да имате предвид, че предлаганите на вторичния пазар капацитивни стилуси също вършат работа, но обикновено им липсва прецизността и чувствителността на активните дигитайзери. Ако тези възможности са важни за вас, вероятно ще откриете каквото ви е необходимо в модели като тези от Samsung Galaxy Note серията или Windows базирания Lenovo ThinkPad 2.


Избираме таблет за училище и работа

© PCWorld България, pcworld

Док-клавиатура

Особено актуални са напоследък т.нар. конвертируеми таблети, т.е. устройствата с вградена dock-and-keyboard опция, благодарение на която таблетът се превръща в лаптоп, добавяйки и други полезни неща като тъчпад, един-два допълнителни USB порта, слот за SD карта, а нерядко и батерия, удължаваща времето за автономна работа. Това е опция, която може да бъде много полезна в редица сценарии особено ако таблетът ще се използва за работа или в училище. В тези случаи клавиатурната опция си е направо задължителна.

Още няколко препоръки преди покупката
След като придобиете обща представа за таблета, който ще ви трябва, осигурете си изгодна покупка, като следвате следните няколко препоръки на обръгналите в пазаруването:
Оглеждайте се за отстъпки на предишни поколения таблети: При излизането на най-новите много от „старите” модели таблети всъщност са на възраст по-малко от година благодарение на изключителната динамика в този сегмент. Появата на нов модел обаче често е съпроводена с отстъпки за изчистване на складовите наличности от старите, така че, ако внимава, човек може да се сдобие изгодно с нелош представител на любимата си марка, макар и от предишно поколение;
Внимавайте с обвързващите оферти „таблет с план”: Таблет предложенията на мобилните оператори винаги изглеждат много атрактивни, когато вървят в комплект с двугодишен договор за някоя от услугите им. Ако обаче не искате обвързване и/или смятате да смените новия си таблет с още по-нов след по-малко от две години (в края на краищата технологиите се развиват толкова бързо!), тези оферти може да не са чак толкова добра идея;
Плътността на пикселите е важна: Въпреки че не винаги влиза в основния набор с описани спецификации, споменатата по-горе плътност на пикселите в таблетите е важна, защото при еднакъв диагонал на екрана може да означава съществена разлика в резолюцията и съответно качеството на картината. Добре е да се внимава за този параметър;
Прегледайте предварително източниците на приложения: Независимо от избраната операционна система или предпочитаната онлайн платформа за мултимедийно съдържание, била тя Amazon, Apple, Barnes & Noble, Google Play или Windows Store, хубаво е да прегледате предварително секциите с предлагани приложения, за да се уверите, че там има каквото ви трябва.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.