Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

Това става с новите мобилни видеокарти GeForce GTX 970M и GTX 980M, базирани на 28-нанометровия чип GM204 с Maxwell архитектура. Те идват с поддръжка на модерни графични решения като интерфейсите Microsoft DirectX 12 и OpenGL 4.4, както и фирмените технологии BatteryBoost, Optimus, PhysX и SLI.

Докато представените в началото на септември нови Maxwell-базирани десктоп видеокарти на NVIDIA са все още “топли”, компанията оповести, че техните възможности вече са достъпни и за мобилните компютри. Казано иначе, съвсем скоро геймърските лаптопи от висок клас на водещите РС производители ще излязат на пазара, екипирани с новите мобилни видеокарти на “зелените” - GeForce GTX 970M и GeForce GTX 980M.

От NVIDIA твърдят, че новата архитектура Maxwell е позволила разликата в производителността на настолните РС-та и ноутбуците да се сведе до минимум, така че новите мобилни решения достигат 80% от бързодействието на своите десктоп аналози. Компанията прави сравнение с поколението Fermi (фирменото 8-мо поколение GPU), което е давало на ноутбуците само около 40% от еквивалентните настолни видеокарти, както и с архитектурата NVIDIA Kepler при което това съотношение е подобрено до 60%. Освен това с новите Maxwell-базирани мобилни видеокарти лаптопите за първи път получават възможността да поддържат резолюции на картината по-високи от Full HD.


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

Според информацията от компанията, новият мобилен флагман GeForce GTX 980M е и новият най-бърз графичен адаптер за лаптопи. Основната заслуга за това отново е на архитектурата Maxwell, която осигурява двойно по-висока производителност в сравнение с Kepler при ресурсоемки игри като Battlefield 4 и Metro: Last Light например. Сега според компанията на мобилен компютър става възможно да се играе в резолюции до 2500×1400 при ултрависоки настройки на качеството. Наистина, повечето днешни лаптопи нямат екрани с толкова висока резолюция, но пък тук NVIDIA предлага нещо повече отколкото висока кадрова честота (fps).


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

А то е във факта, че графичните процесори GeForce GTX 980 и GTX 970 могат да осигурят игра с по-висока резолюция дори при стандартни дисплеи с формат 1080p. Това става посредством т.нар. технология на динамична супер-резолюция (DSR), която позволява скалиране на картината до 4К или друга по-висока резолюция от естествената на екрана. След това изображението се мащабира до “нативната” резолюция на дисплея и получената по този начин картина се отличава с по-високо качество в сравнение с рендеринг непосредствено до 1080p, твърдят от NVIDIA.


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

Друго важно условие за комфортен мобилен гейминг е възможно най-дългото време за автономна работа, но без компромис с производителността. Инженерите на “зелените” предлагат решение с усъвършенствана версия на фирмената технология NVIDIA BatteryBoost. Сега вместо да позволява на всички компоненти да работят на критичния си минимум при захранване от батерията, BatteryBoost слага твърд лимит за честота на кадрите в диапазона от 30 до 60 fps. След това в действие влиза управление на драйверно ниво, при което всички компоненти на системата, в т.ч. CPU, GPU и памет, се включват на работен режим оптимизиран за максимална енергоефективност. По такъв начин компанията постига баланс между достатъчна производителност при игра на батерия и по-добра автономност.


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

Подобрено е също управлението на заряда на батерията, като в инструмента GeForce Experience е добавена функцията BatteryBoost. Благодарение на това сега геймърите могат и сами да избират своите игрови настройки, за да балансират с времето за автономна работа. Има и възможност за автоматична оптимизация при игра на акумулатор, достъпна само с един клик на мишката.

Освен това, новите графични процесори GeForce GTX 980M и 970M са снабдени с поддръжка на същите технологии, каквито поддържат и техните десктоп аналози. В това число влиза и технологията за многокадров антиалаясинг NVIDIA MFAA., която осигурява до 30% подобрение на прозиводителността.


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

Новите мобилни графични процесори поддържат също и технологията за глобално осветяване VXGI, която осигурява по-качествен рендеринг на непрякото осветление като такова с разсеяна светлина, огледални отражения и др. Тази технология за първи път позволява на геймърските GPU да осигуряват динамично глобално осветяване в реално време. Разбира се,  осигурена е също поддръжка на модерни графични решения като интерфейсите Microsoft DirectX 12 и OpenGL 4.4, както и фирмените технологии Optimus, PhysX и SLI.

Към момента, ОЕМ-партньорите на NVIDIA са готови да пуснат на пазара над десет нови мобилни машини с графичните процесори GeForce GTX 980M и 970M, гласи още официалната информация. Компанията MSI например се готви да пусне моделите GT72, GS70 и GS60, Asus подготвя за излизане лаптопа G751, а Gigabyte представя моделите Auros X7 и P35.


Maxwell графиката на NVIDIA влиза и в лаптопите

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.