AMD (пак) сваля цените на видеокартите Radeon R9 290 и R9 290X

Към днешна дата Radeon R9 290 вече струва $300, а ориентировъчната цена на Radeon R9 290X е паднала до $400, докато Radeon R9 280X струва $270, а Radeon R9 285 — $230.

Есенните намаления на цените на видеокарти не са необичайно явление за политиката на AMD, а като се има предвид, че компанията засега няма отговор на излезлите през септември ускорители от серията NVIDIA GeForce GTX 900, поредните актуализации изглежда са наложителни. Всъщност миналия месец AMD вече намали цената на флагмана си Radeon R9 290X, която беше свалена до $450, а неговата клокната версия беше преоценена на $500. Въпреки това обаче новите предложения на NVIDIA, особено в лицето на GeForce GTX 970, си останаха все така агресивно позиционирани. Вероятно поради тази причина AMD предприема второ намаление на цените на видеокартите си в рамките на месец.

Този път намалението е с по-голям размах. Сега официалната цена на модела Radeon R9 290 е намалена от $400 на $300, а адаптерът Radeon R9 290X е поевтинял до $400 и за първи път от години насам видеокарта от висок клас струва толкова. Освен това към днешна дата Radeon R9 280X струва $270, а Radeon R9 285 — $230. Това изглежда доста логично и стройно позициониране, така че покупката на видеокарта AMD Radeon от последно поколение изглежда смислено решение.

Но въпреки, че триизмерната графична мощ изглежда по-достъпна от всякога, последното заключени не е съвсем еднозначно. Една от причините е, че напоследък AMD има проблеми с графичните драйвери и компанията признава това официално. Факт е, че последната версия на Catalyst, въпреки своя WHQL, предизвиква вълна от потребителско възмущение, за което свидетелства и следният скрийншот от получената от компанията обратна връзка.


AMD (пак) сваля цените на видеокартите Radeon R9 290 и R9 290X

© PCWorld България, pcworld

И това е само част от списъка с регистрирани проблеми. Поради тази причина специалистите препоръчват при покупка и инсталиране на видеокарта Radeon драйверите да не се обновяват до последната версия 14.9, а да се използва предишната с номер 14,7. Въпросната също не е свършена, най-малкото заради липсата на инструмента Hydravision, но поне при нея проблемите със стабилността и съвместимостта са значително по-малко. Не бива да се забравя и качественото вентилиране на корпуса, тъй като семейството AMD Radeon R9 290 се отличава с доста горещ темперамент.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.