До края на годината 27-инчов 5K-монитор може да пусне и Apple

Предполага се, че Apple готви нов монитор с резолюция 5120×2880 пиксела, който ще използва същия панел като 5К монитора на Dell. Цена на този етап не се дискутира, но се очаква 5K дисплеят на Apple да излезе до края на годината.

Въпреки, че телевизорите и мониторите с 4К (Ultra HD) резолюция тепърва ще стават масови, а подходящото съдържание за тях все още е кът, производителите на такъв тип техника вече гледат към следващия етап от еволюцията на екраните и т.нар. 5K резолюция. За монитор с такава разделителна способност вече съобщиха от Dell, която обещава до края на годината да пусне на пазара модела UltraSharp 27 Ultra HD 5K. Междувременно в интернет усилено зациркулираха и слухове за това, че Apple също работи по нови дисплеи, а тези дни те бяха допълнени и с малко повече подробности, макар и както досега неофициални.

И така, предполага се, че Apple готви нов монитор с резолюция 5120×2880 пиксела (4 пъти повече в сравнение със сегашните монитори на марката и iMac машините, използващи екрани с резолюция 2560×1440 точки). А ако се съди от тези характеристики, може да се предположи, че в монитора на Apple ще бъде използван същия панел, като в споменатия по-горе Dell UltraSharp UP2715K.

Интересен момент е, че изглежда интерфейсът Thunderbolt 2 (базиран на DisplayPort 1.2) няма да може да “поеме” такава резолюция. В своя модел например Dell използва за включване два DisplayPort 1.2 конектора. Възможно е Apple да реши проблема, като използва функцията Multi-Stream Transport (MST) за “обединяване” на две 2560×2880 резолюции. Другият вариант е Intel междувременно да успее да разработи  Thunderbolt 3 интерфейс на базата на приетия преди броени дни стандарт DisplayPort 1.3, който, освен всичко друго позволява използването на 5К-дисплеи в RGB режим.

Както може да се очаква, на дадения етап няма никаква информация за ориентировъчната цена на 5K монитора на Apple, но като се има предвид, че моделът Dell UP2715K ще се предлага за $2500, може да се очаква, че устройството на “ябълките” ще струва най-малко толкова.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.