HP конкурира Chromebook с 200-доларов Windows лаптоп

Толкова струва новият 11,6-инчов представител на фирмената фамилия лаптопи HP Stream. Срещу 300 долара пък може да се купи неговият 13-инчов събрат.

Поевтиняването на компютърната техника е стабилна тенденция от доста години насам, но въпреки това в днешно време в 200-доларовия сегмент няма много ноутбук машини. Всъщност в него доминират т.нар. Chromebook устройства, чиято цена в диапазона 200-250 долара и голямата им автономност са основните фактори за покупката им. Американският гигант Hewlett-Packard обаче явно е решил да намести в този достъпен ценови клас и лаптоп с Windows на борда.

Това става пределно ясно от новите предложения на HP във фирмената Stream линия лаптопи, която се разширява с две нови устройства с диагонали на екрана 11,6 и 13 инча. Хардуерната конфигурация на новите HP Stream 11 и Stream 13 машини също копира хромбук техниката: икономични Celeron процесори, 2 GB оперативна памет, 32 GB SSD за съхранение, HDMI извод. Характерно за 13-инчовата версия е възможността за окомплектоване със сензорен дисплей, а 3G модемът е опция, достъпна и за двата нови модела. Колкото до цените, те са 200 и $230 съответно за 11,6 и 13-инчовите нови Windows-базирани Stream лаптопи на HP.

Друг плюс на новите HP Stream машини е пасивната, т.е. напълно безшумна система за охлаждане на процесора. По всичко личи, че използването на Windows не влияе негативно и на времето за автономна работа, което според производителя е 8 ч 15 м, въпреки екраните с HD резолюция (която обаче не се конкретизира от производителя).

При това положение, донякъде възпиращ фактор може да е единствено дизайнът на новите HP Stream модели, които напомнят на увеличени нетбук устройства. Малко странно е и решението на HP да ги предложи (засега) само в две ярки разцветки – розова и виолетова.


HP конкурира Chromebook с 200-доларов Windows лаптоп

© PCWorld България, pcworld

Ако обаче дизайнът не е съществен фактор за покупка, новите HP Stream лаптопи определено изглеждат като сериозна конкуренция на хромбук представителите. Всъщност някои аналитици прогнозират, че в скоро време пускането на такива евтини лаптопи ще се превърне в обща тенденция, така че заплахата за Chromebook вселената определено изглежда сериозна.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.