Вече има и 10-терабайтов хард диск, пълен с хелий - от HGST

Новите 10-терабайтови дискове Ultrastar He10 разчитат на технологиите SMR (Shingled Magnetic Recording) и HelioSeal, които вече са се доказали в HDD изделията на HGST с по-малък обем.

Няма и месец откакто компанията Seagate, обяви готовност да предложи първия в света хард диск с рекорден капацитет от 8 ТВ, а конкуренцията вече е готова със своя отговор. Той идва от компанията HGST (дъщерно дружество на Western Digital), която бърза да се похвали с първия в света HDD продукт с 10-терабайтова капацитет – модел с обозначение Ultrastar He10.

За съжаление, в официалното съобщение компанията  не дава подробности нито за техническите характеристики, нито за цената или сроковете за старт на продажбите на въпросното изделие. От Western Digital обаче подчертават, че Ultrastar He10 устройствата не само осигуряват “най-ниската в отрасъла” цена за съхранение на терабайт данни, но и най-високата енергоефективност, изчислена също на терабайт запис.

Известно е също, че в хард дисковете Ultrastar He10 се използват технологиите SMR (Shingled Magnetic Recording) и HelioSeal, които вече са се доказали в HDD изделията на HGST с по-малък обем. И докато технологията SMR увеличава плътността на запис посредством намаляване на разстоянието между пътечките с данни, решението HelioSeal означава, че хард дискът е капсулован в херметичен корпус, пълен с хелий. Именно комбинацията от тези две технологии е позволила постигането на такъв голям капацитет.

Според официалната информация, 10-терабайтовият HDD модел Ultrastar He10 е предназначен за използване в корпоративни среди като големи системи за “студено съхранение на данни”, облачни хранилища, архиви, информационни центрове и др. Тестови образци на Ultrastar He10 вече са достъпни за партньорите на HGST с цел изпитания и сертифициране, но дата за началото на доставките не се съобщава.


Вече има и 10-терабайтов хард диск, пълен с хелий - от HGST

© PCWorld България, pcworld

Заедно с представянето на Ultrastar He10 компанията HGST информира, че моделите Ultrastar He8 с капацитети 8 и 6 ТВ вече минават квалификационни тестове при партньорите на компанията (Netflix, Huawei, Inspur и Promise Technology), което пък е индикатор, че въпросните хард дискове скоро ще станат достъпни на масовия пазар.

Въпросното второ поколение HGST Ultrastar He8 също е в корпуси, пълни с хелий и изпълнение в 3,5-инчов формат. Те са оборудвани със 128 МВ буферна памет, поддържат 7200 об/мин. скорост на въртене на шпиндела и използват пет или седем магнитни пластини (съответно за версиите с 6 и 8 ТВ капацитет) с плътност на данни съответно 544 и 664 гигабита на квадратен инч. Хард дисковете HGST Ultrastar He8 ще излязат в две версии – с интерфейси SATA 3.0 и SAS. Въпросните продукти ще се предлагат с 5 г. гаранция, а времето за безотказна работа по спецификация е 2 млн. часа. Цени обаче не се съобщават.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.