Следващите FX процесори на AMD ще излязат през 2016 г.

Според главния изпълнителен директор на AMD Рори Рийд, компанията работи по хетерогенни процесори, съчетаващи x86 и ARM ядра, проекти, свързани с интеграцията в чиповете на високопроизводителна памет от тип HBM, както и по усвояване на 14-нанометров процес с използване на модерната технология FinFET.

Към днешна дата AMD определено има какво да желае от резултатите си в сегмента на мощните настолни процесори. Докато APU изделията на производителя се представят дoста добре и обещават да станат още по-удачен проект в своето ново превъплъщение, наречено Carrizo, то десктоп чиповете на компанията или отстъпват на конкурентните решения на Intel, или могат да се мерят с тях само при значително топлоотделяне (цели 220 W при FX-9590), което трудно се компенсира дори от по-изгодна цена. По всичко личи, че фирмената CPU архитектура Piledriver е задънена улица, и въпреки това AMD ще продължи да залага на нея и през следващата година с процесорите, базирани на Vishera ядра, които са планирани за цялата 2015 г.

На пръв поглед състезанието за AMD в настолния РС сегмент изглежда загубено. Но не бива да се забравя, че компанията е била притискана от своя архи-конкурент в миналото и въпреки това е успявала да се измъкне от затруднението (спомнете си например незавидната ситуация с AMD K6 архитектурата, която по-късно беше преодоляна с много успешните AMD Athlon и Athlon 64 решения).

Казaно иначе, рано е да отписваме AMD, тъй като компанията няма намерение да се отказва от борбата, както заявява пред Bloomberg нейният главен изпълнителен директор Рори Рийд (Rory Read). Според мениджъра, в лабораториите на компанията вече се разработват нови CPU дизайни и обещаващи технологии. Специалистът споменава например хетерогенни процесори, съчетаващи x86 и ARM ядра, проекти, свързани с интеграцията в чиповете на т.нар. високопроизводителна памет от тип HBM (High Bandwidth Stacked Memory), както и усвояване на 14-нанометров технологичен процес с използване на модерната технология FinFET.


Следващите FX процесори на AMD ще излязат през 2016 г.

© PCWorld България, pcworld

С други думи, AMD явно няма намерение да скръства ръце. Както вече знаем, APU чиповете Carrizo ще видят бял свят през следващата година, за когато е планирано и излизането на първите 20-нанометрови хибридни x86/ARM процесори. Удар с фамилията FX компанията планира за по-късно – към първото тримесечие на 2016 г. За съжаление, Рори Рийд не споделя повече подробности за тези процесори, но по всяка вероятност тогава AM3+ ще бъде заменен с нов цокъл и нов чипсет. Разбира се, през 2015 г. Intel едва ли ще спи, но към 2016 г. ще стане по-ясно дали корпорацията ще успее да удържи лидерската си позиция при настолните процесори или AMD отново ще успее да възкръсне с нов победен пробив.


Следващите FX процесори на AMD ще излязат през 2016 г.

© PCWorld България, pcworld

Във всеки случай, почитателите на “червената” CPU платформа не бива да униват, още повече, че 2015-а се очертава да бъде доста интересна и в сегмента на графиката. AMD се готви да представи през следващата година ново 20-нанометрово семейство графични процесори с кодово име Pirate Islands, първият представител на които ще е флагманският чип Fiji. В новия дизайн на тези GPU чипове ще се използва прословутата HBM памет, така че и NVIDIA не бива да се отпуска прекалено след излизането на GeForce GTX 9x0 решенията. Засега едно е сигурно: историята на компанията е показвала и друг път, че AMD е способна на значими пробиви, дори когато всичко изглежда загубено.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.