QNAP преосмисля домашния облак с Turbo NAS TS-251

Компактният QNAP Turbo NAS TS-251 може да се похвали не само с бързодействие, но и с функционалност, която далеч надхвърля тази на център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни.

В наши дни NAS системите бързо се превръщат в универсални облачни хранилища, достъпни не само за бизнеса, но и за домашните потребители.  Доказателствата не са далеч, а едно от най-скорошните е излизащият на пазара модел Turbo NAS TS-251 на компанията QNAP, предназначен за употреба именно у дома или в неголеми офиси.

NAS системата TS-251 е най-малкият представител на цяла серия TS-x51 устройства на компанията, които олицетворяват най-доброто в този сегмент, както като хардуерна окомплектовка, така и като софтуер и функционалност. Дори в предназначения за два хард диска модел TS-251 “желязото” може да се похвали със завидна мощ. Устройството е базирано на  22-нанометров 64-битов двуядрен процесор 2.41GHz Intel Celeron, подкрепен с 1 GB енергоефективна DDR3L RAM памет (с възможност за ъпгрейд до 8 GB). Двата гигабитови LAN порта, HDMI изводът и USB 3.0 безспорно помагат за бързия обмен на данни, а от производителя заявяват и солидни скорости на трансфер, достигащи до 220 MB/s при четене и запис. Подчертава се и високата производителност при 256-битово AES шифроване/дешифроване, когато траснферът на данни надхвърля 65 MB/s, докато NAS-a осигурява надеждна защита. Компактният QNAP Turbo NAS TS-251 обаче може да се похвали не само с бързодействие, но и с функционалност.


QNAP преосмисля домашния облак с Turbo NAS TS-251

© PCWorld България, pcworld

Базираният на най-новата фирмена операционна система QTS 4.1 модел е лесен за използване и с интуитивен приятелски интерфейс, удобен дори за неопитни потребители. В същото време функционалността далеч надхвърля тази на център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни. Новият TS-251 всъщност играе ролята на “персонален”  облак, който обаче дава  много повече от повсеместен достъп до съхраняваните файлове.


QNAP преосмисля домашния облак с Turbo NAS TS-251

© PCWorld България, pcworld

Устройството например може да служи като отличен домашен медиен сървър за обслужване на снимки, музика и видео, както и за споделянето им с РС техника, умни телевизори и DLNA/AirPlay устройства, включително мобилни. Важна особеност на модела, а и цялата серия, е възможността за мултимедиен “транскодинг в движение”, т.е. удобството за конвертиране в реално време на РС видеоформатите до форма, подходяща за консумация на мобилни и други устройства, свързани с мултимедийни сървър през HDMI порта, през LAN кабела или безжично. Достъпът до всевъзможни мобилни приложения пък прави възможно преглеждането на съдържание и мултимедиен стрийминг за всякакви мобилни устройства, без значение дали са базирани на Android, iOS или Windows Phone.


QNAP преосмисля домашния облак с Turbo NAS TS-251

© PCWorld България, pcworld

Облачната функционалност е обединена в приложението myWNAPCloud, което осигурява не само функционалността на типичните облачни хранилища като Dropbox, но и възможности за създаване и споделяне на бележки чрез специално приложение. Голям плюс в полза на сигурността пък е възможността TS-251 да бъде превърнат и в модерен мрежов видеорекордер, който, в комплект с подходящи камери за видеонаблюдение и предвидената Surveillance Station управляваща конзола, става истински охранителен страж на дума или офиса.

От QNAP не споменават ценова информация за новото си Turbo NAS TS-251 хранилище, но с такива подробности, както и по отношение на наличността у нас, вероятно разполага дистрибуторът на компанията у нас – Перси.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.