Seagate пуска на пазара първия в света 8-терабайтов хард диск

8-терабайтовите Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD модели вече се доставят на отделни партньори на компанията, а масовото им предлагане може да се очаква през четвъртото тримесечие.

Летвата за капацитет на достъпните на пазара хард дискове отново е вдигната и вече е 8 TB. Това става благодарение на компанията Seagate, която, както обеща преди месец, стартира доставките на 3,5-инчово HDD устройство с такъв внушителен капацитет, при това само пет месеца след като анонсира 6-терабайтов хард диск.

Въпросният рекордьор се нарича Seagate Enterprise Capacity 3.5 и, както става ясно от наименованието му, е предназначен за използване в корпоративни среди. Т.е. въпросните устройства ще се използват най-напред в големи системи за съхранение на данни и в информационни центрове – среди, в които необходимостта от достъпен капацитет за съхраняване на разнородни данни расте много бързо. От друга страна, дисковете с голям капацитет позволяват на разработчиците на сървърни системи да осигурят максимална плътност на съхранение. В информационните центрове това може да осигури сериозни икономии.

 

Въпреки, че официалното съобщение на Seagate е доста многословно, в него всъщност не се разкриват подробности за останалите технически характеристики на 8-терабайтовия хард диск. По всяка вероятност обаче става въпрос за устройства със 7200 об/мин. орост на въртене на шпиндела, 128 МВ кеш и SATA 6 Gb/s интерфейс за включване. Интерес представлява и броят на използваните в диска магнитни пластини, но производителя не разкрива дори тази информация.

Не се споменава и използваната технология, но може да се предположи, че рекордният капацитет е постигнат посредством фирменото решение, наречено Shingled Magnetic Recording (SMR), по което напоследък Seagate работи доста активно. Според предишните заявления на производителя обаче с този метод на запис плътността може да се увеличи с около 25% в сравнение с широко използвания перпендикулярен способ. Дали в компанията са успели да подобрят този показател, побирайки 1,33 ТВ на пластина, за да направят 8-теранбайтов диск с 6 такива пластини или пък са използвали седем броя от тях, засега не е ясно. И двата варианта обаче са смели технологични решения, а резултатът е налице.

Според официалната информация, 8-терабайтовите Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD модели вече се доставят на отделни партньори на компанията, а масовото им предлагане може да се очаква през последното тримесечие на настоящата година. Цени засега не се споменават.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.