Появиха се данни за конфигурациите на Intel NUC 2.0

През 2015 г. се очаква появата на поне шест нови модела NUC мини-РС-та, поне един от които ще бъде позиционирана като “геймърска” платформа от базов клас. Пет от тях се очакват през първото тримесечие на 2015 г., но засега все още няма ценова информация.

Напоследък ултра-компактните персонални компютри се радват на доста сериозна популярност и това не е случайно – при неголеми размери, те осигуряват достатъчно производителност, за да удовлетворят нуждите на мнозинството потребители, които не се увличат по занимания с ресурсоемки 3D игри. Както обикновено, сериозна роля в популяризирането на този тип устройства се пада на компанията Intel, която преди време предложи на своя проект NUC (Next Unit Computing). А по всичко личи, че гигантът ще продължи да го развива активно, след като стана ясно, че готви цяла серия нови модели, обединени в поколението, кръстено NUC 2.0 и планирано за комерсиална поява към началото на следващата година.

В края на миналата седмица в Мрежата изтекоха и още подробности за Intel NUC 2.0, разпространени от онлайн изданието fanlesstech.com. Според въпросната информация, през 2015 г. се очаква появата на поне шест нови модела NUC мини-РС-та, поне един от които ще бъде позиционирана като “геймърска” платформа от базов клас – става въпрос за конфигурацията, кръстена Rock Canyon с Core i5 процесор (вж. пътната карта по-долу). Въпреки, че Intel явно няма да ползва графични решения на външни разработки, компанията е способна да осигури достатъчно мощност в интегрираните си видео ядра, както показват характеристиките на Iris Pro Graphics 5200.


Появиха се данни за конфигурациите на Intel NUC 2.0

© PCWorld България, pcworld

От публикуваната информация става ясно, че пет от шестте нови модела NUC 2.0 ще видят бял свят още през първото тримесечие на следващата година, а модификацията наречена Pinnacle Canyon и екипирана с процесор Braswell ще излезе малко по-късно – през второто тримесечие на 2015-а. Впечатление прави и моделът с кодово име Maple Canyon, в който отбелязаната поддръжка за vPro и TPM технологиите подсказва, че той ще бъде ориентиран към бизнаес потребителите.


Появиха се данни за конфигурациите на Intel NUC 2.0

© PCWorld България, pcworld

Един любопитен момент е, че за NUC 2.0 компанията Intel е взела разумното решение да се откаже от използването на стандартни SSD устройства с 2,5-инчов формат и вместо това да заложи на по-компактните полупроводникови дискове с форм фактор M.2, макар че опцията за използване на стандартни SSD-та все пак ще остане. Освен това, всички нови модели  NUC ще имат по четири външни USB 3.0 порта и по два вътрешни USB 2.0 конектора. Капаците на корпусите ще могат да се сменят, така че потребителят ще има лесна възможност да избере подходящо за конкретен интериор цветово решение.


Появиха се данни за конфигурациите на Intel NUC 2.0

© PCWorld България, pcworld

Заявена е също поддръжка на видеоформата 4K, но реална такава едва ли може да се очаква дори от най-мощния модел на NUC 2.0, като се има предвид, че въпросната резолюция, поне в игрите, не е по възможностите дори на много от днешните дискретни видеокарти от флагмански клас. От друга страна, възпроизвеждането на видео със свръхвисока резолюция ще се улеснява от мощния видео декодер Intel Quick Sync, така че все пак ще има достатъчно висока детайлност за кино феновете. Моделите Rock Canyon и Pinnacle Canyon ще добавят към това и поддръжка на инфрачервени пултове за дистанционно управление, което ще ги направи отлични центрове за домашни мултимедийни развлечения.


Появиха се данни за конфигурациите на Intel NUC 2.0

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, засега липсват подробности за цените на споменатите Intel NUC 2.0 конфигурации.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.