Intel представи 14nm Broadwell чип

Intel се стреми към технология от следващо поколение - дългоочаквания чип 14nm Broadwell, известен още като Core M

В понеделник Intel официално представи своята 14nm технология. Компанията вярва във възможностите на процесора и очаква чипът да позволи създаването на още по-леки и тънки устройства.

Поради проблемите с производството на напредналата технология Broadwell дебютира с няколко месеца закъснение. Още през октомври от компанията заявиха, че ще забавят премиерата на популярния чип за началото на 2014 г. От Intel уверяват, че вече всички неизправности с Broadwell (Core M) са в миналото и чипът е повече от готов и функциониращ напълно.

„Когато правиш подобна лидерска технология, не е никак лесно. Поне в началото“ споделя Марк Бор – един от директорите в Intel. „Сега обаче всичко е наред и продължаваме да се подобряваме.“

Core M e с около 50 процента по-малък и около 30 процента по-тънък от Haswell, което прави чипа изключително подходящ за компютри с по-малки размери. От години насам Intel и редица други компании се състезават в създаването на технологии за процесори чрез промени по геометрията на чиповете. Основната идея е премахването на различните вентилатори с цел олекотяване на дизайна и приспособяване на процесорите за устройства като таблети и мобилни телефони.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.