Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

Камерата Camileo X-Sports e добър продукт, чието основно предимство пред основния му конкурент е богатата комплектовка, която потребителят получава, показва тестът на Александър Главчев.

Екшън камерата постепенно се превръща в задължителен аксесоар на всеки любител на екстремните спортове и преживявания. Лидер в тази сфера от години е GoPro.

Един от новите продукти в областта, изненадващо идва от Toshiba. Разбира се, японците имат опит в любителската фотографска и видео техника, но някак поне аз досега не свързвах точно тази компания с продукти за екстремни спортове.

Въпреки своя опит обаче Toshiba Camileo X-Sports следва дизайна на Go-Pro. Разбира се продуктът има своите особености, но на външен вид камерата на японците много наподобява своя известен конкурент.

Прозрачната кутия-протектор позволява работа на камерата под вода на дълбочина до 60 м. Корпусът на Go-Pro предлага същите показатели.


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworld

Системата на закрепване Camileo X-Sports е на практика идентична с тази на Go-Pro. Въпреки че честно казано предпочитах да видя нещо ново в тази област, съм склонен да разбера разработчиците от Toshinba – системата е достатъчно проста, за да позволява модификации в движение и предлага добра стабилност.


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworldCamileo X-Sports

предлага 12-мегапикселов сензор и съвесем очаквано той е разположен зад широкоъгълен обектив. Камерата може да снима с различни резолюции, като максимумът е Full HD (1920 на 1080 пиксела). Приятна новост, в сравнение най-извесния й конкурент, е наличието на цветен LCD дисплей. Наличието му обаче по всяка вероятнст обуславя наличието най-големия недостатък на продукта. Но за това малко по-късно. Редно е да се отбележи, че наличието на цветен екран, можещ да избразява какво точно заснема камерата, както и за преглеждане на записаните снимки и филмчета, не е типичен атрибут за екшън камерите. Със сигурност да имаш възможност видиш какво снима камерата или да прегледаш записани записи, без да се налага да я свързаш със компютър или смартфон, винаги е плюс.


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworld


Все пак, Toshiba очевидно осъзнават, че разполагането на дисплей върху екшън камера не носи същите предимства, както при обикновените фотоапарати. Вероятно затова японците са избрали за своя продукт екран със сромните за днешните разбирани резолюция от 320 на 240 пиксела и диагонал от 2 инча.

При Full HD камерата може да снима с 30 или 60 кадъра в с екунда. Някои от по-ниските разделителсни способности предлагат 120 и дори 240 кадъра в секунда. Допълнително потребителят може да настройства допълнително комппенсация на експозицията, баланса на бялото и светочувствителността (ISO).

Въпреки, че основната цел на камерата е да снима видео, е налична опция и за правне на снимки през определен през определен период от време (3,5, 10 и 30 сек.). Предвидена е и възможност за заснемане на бързи поредици от снимки (т.нар. Timelapse). В този случай обаче резолюцията пада на 5 мегапиксела.

Продължава на следващата страница


Комплектовката

Основното предимство на Camileo X-Sports са възможностите за закрепване, които потребителят получава в комплекта. Да, вероятно аксесоарите, които се предлагат допълнително за Go-Pro са повече, но пък от Toshiba са сложили всичко необходимо в кутията, като цената на целия комплект е значително по-ниска.


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworld

Освен водоустойчивия калъф-кутия, в комплекта са включени стойки, предлагащи възможност за прикрепване на камерата към велосипед,  каска и т.н. Предвидени са и две залепващи се приставки (права и извита), за монтирането й към гладки повърхности. За разлика от Go-Pro самата камера (без калъфа) може да бъде монтирана на стандартен ¼” статив.

В комплект с камерата потребителя получава и удобно безжично дистанционно управление, с каиш за фиксирането му на китката. Благодарение на него потребителят може да спира и пуска записа и да сменя режимите на работа на устройството в движение.


Използване

За да изпробвам възможностите на Camileo X-Sports, взех камерата със себе си на традиционното колоездачно крос-кънтри състезание “Витоша 100” (или Обиколката на Витоша). Впечатленията ми от камерата са позитивни – клипчетата, заснети с нея са с добро качество и цветопредаване. Автоматиката се справя прилично при резки смени в осветяването.

Както може да се очаква от една екшън камера, широкоъгълният обектив изкривява образа, особено в краищата на изображението, но ефектът от това е съвсем приемлив.

Също така, съвсем очаквано, записваният от устройството звук е далеч от перфектния, особено когато с него се използва и защитният калъф. Струва ми се, че Go-Pro се справя малко по-добре в тази насока, но определено не става дума за нещо фатално.

По-горе споменах, че според мен наличието на LCD дисплей на камерата е в основата на най-големия й недостатък. Наличието му според мен прави камерата осезаемо по-голяма и тежка от Go-Pro. За повечето потребители това няма да бъде проблем. Аз обаче имах трудности да закрепя достатъчно стабилно Camileo X-Sports на каската си. Колкото и силно да натягах каишите на монтажната планка, така и не можах да се отърва от досадните вибрации на камерата, които ясно се виждат на видео материалите. Допускам, че този ефект може да е следствие на изстралата каска, върху която монтирах устройството, чият повърхност вече отдавна не може да се нарече гладка. Кривата ми глава вероятно също е изиграла своята роля. J (Също така се оказа че съм объркал настройките и по време на състезанието съм снимал в резолюция 1600 на 1200 пиксела).


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworld


Заключение

Camileo X-Sports може спокойно да бъде определена като добър продукт, чието основно предимство пред основния му конкурент е богатата комплектовка, която потребителят получава. Това по същество прави камерата финансово по-достъпна – нещо което съвсем не е маловажно, тъй като в крайна сметка този тип продукти съвсем не могат да бъдат определени като евтини удоволствия. Включеното в комплекта дистанционно е един от най-големите плюсове на предложението на Toshiba.

За някои потребители минус може да се окажат физическите размери и теглото на Camileo X-Sports. Ограниченията живот на батерията е друг минус, който трябва да се вземе предвид. При мен при пълен заряд батерията се разреждаше за под два часа.


Camileo X-Sports: успешен дебют на Toshiba при екшън камерите

© PCWorld България, pcworld


 

Плюсове:

+ Богата комплектовка

+ Дистанционно в комплекта

+ LCD екран

Минуси:

– Ограничен живот на батерията

–  Тегло/размери (субективно)


А ето и как изглежда София през “окото” на екшън-камерата Toshiba Camileo X-Sports:


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.