Концепцията “Интернет на нещата” се превъплъти в консорциум

Samsung, Intel, Dell, Atmel, Broadcom, Wind River и други големи компании учредиха индустриалното обединение Open Interconnect Consortium, което ще помага за разработката на стандарти за взаимодействие между свързаните с интернет потребителски устройства.

Според оценките на промишлените аналитици, към 2020 година в света ще работят около 212 милиарда различни потребителски устройства, способни да се свързват с Интернет. Те обаче няма да могат да комуникират ефективно помежду си, ако няма общоприети стандарти, с които производителите да се съобразяват. Водени от тази идея, няколко големи компании, сред които Samsung Electronics, Intel и Dell, а също LG Electronics, Wind River, Qualcomm, Broadcom, Atmel и други, обединяват усилията си за създаването на такива стандарти, на базата на които ще се осъществява комуникацията между всевъзможни домашни устройства като термостати, осветителни системи, телевизори и пр.

Според наличната информация, инициативата ще се развива съгласно концепцията, известна като “Интернет на нещата”, а в разработката на единен стандарт за взаимодействие между устройствата организацията Open Interconnect Consortium ще обръща особено внимание на моментите, свързани с безопасността и с другите аспекти на комуникацията, които остават извън вниманието на конкурентния консорциум AllSeen Alliance, създаден с подобна цел.


Концепцията “Интернет на нещата” се превъплъти в консорциум

© PCWorld България, pcworld

Тук е мястото да се отбележи, че други технологични гиганти като Apple и Google например развиват собствени решения за организиране на взаимодействието между домашните елктронни устройства. Според изпълнителения вицепрезидент на компанията Qualcomm Ронб Чандхок (Rob Chandhok) обаче, пазарът има нужда от единна универсална платформа, а не различни конкурентни стандарти. Именно такава ше се опита да създаде новият Open Interconnect Consortium.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.