Samsung и LG ще покриват екраните на смартфоните си със сапфир

Южнокорейските технологични гиганти Samsung и LG са се обърнали към азиатските доставчици на сапфирено стъкло с искане за образци от техните продукти с цел да проучат възможностите за прилагането им в мобилни устройства.

Миналогодишната прогноза, че промишлен сапфир скоро ще замени Gorilla Glass стъклото в екраните на смартфоните към днешна дата все още е повече теория, отколкото практика, но има индикации, че скоро може наистина да се сбъдне. Въпреки, че досега основният поддръжник на сапфиреното покритие беше най-вече компанията Apple, интерес към него започват да проявяват и други големи производители на мобилна техника.

Това твърди например южнокорейското издание ETNews, според което местните технологични гиганти Samsung и LG са се обърнали към доставчиците на сапфирено стъкло с искане за образци от техните продукти с цел да проучат възможностите за прилагането им в мобилни устройства. Източникът не уточнява кога евентуално двете компании смятат да въведат сапфиреното покритие в своите смартфони, но отбелязва, че напоследък въпросният материал в поевтинял и използването му вече е значително по-рентабилно.


Samsung и LG ще покриват екраните на смартфоните си със сапфир

© PCWorld България, pcworld

От друга страна, неотдавна излязоха съобщения, че един 5,5-инчов сапфирен екран за iPhone 6 ще струва на Apple към $280, което е четири пъти повече в сравнение с 4-инчовия Retina-дисплей на iPhone 5s. В резултат на това, новият смартфон на "абълките" може съществено да поскъпне, а самата Apple – да срещне сериозни трудности при осигуряването на достатъчно по обем продукция. Според някои данни, компанията ще може да осигури не повече от 10 млн. таблетофона със сапфирено покритие.Според оценките на аналитиците от Digitimes Research, фабирката за произвдство на сапфирено стъкло в Аризона, която е съвместен проект на Apple и GT Advanced Technologies, може да произведе едва 9-17% от общия обем на материала, необходим на американския производител на електронна техника. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.