Появиха се данни за новите графични процесори AMD Tonga

В основата на AMD Tonga GPU чиповете е подобрена графична архитектура Graphics Core Next (GCN), която ще осигури значително намаление на енергопотреблението, гласи част от наличната предварителна информация.

Първите слухове за графичните чипове с кодово наименование AMD Tonga се появиха преди повече от година – когато въпросните изделия бяха споменати в драйверите BETA Catalyst наред с Hawaii и Vesuvius. Графичните чипове от последните споменати поколения вече са на пазара, така че сега изглежда идва ред и на Tonga (в случай, че търсите някаква исмволика, кралство Тонга е разположено на вулканичен архипелаг в южните части на Тихия океан и е единствената държава с непокътната досега монархия не само в Полинезия, но и в целия Пасифик. Очевидно се смята и за част от наследството на т.нар. "южни острови - Southern Islands" на AMD).

Според първите малко по-подробни данни за GPU продуктите с наименование AMD Tonga, базираните на тях видеокарти ще бъдат насочени към масовия пазар, където по всяка вероятност ще се конкурират директно с изделията на противниковия лагер NVIDIA GM107 (от поколение Maxwell). Известно е също, че с производството на новите графични чипове на AMD ще се заеме GlobalFoundries, използвайки 28-нанометров технологичен процес.

В основата на Tonga GPU чиповете е подобрена графична архитектура Graphics Core Next (GCN), която ще осигури значително намаление на енергопотреблението и ще "успокоява пламъците във вулканите на Тонга", гласи още наличната информация. Споменават се също наличието на обновена технология PowerTune with Boost, а също поддръжка за решенията Mantle, TrueAudio и, евентуално, CrossFire.


Появиха се данни за новите графични процесори AMD Tonga

© PCWorld България, pcworld

Според онлайн информацията, първите графични ускорители, базирани на GPU чипове AMD Tonga ще се появят в рамките на следващите два-три месеца, като референтните моделия ще бъдат оборудвани с 2 GB видеопамет. Според наблюдателите, въпросните видеокарти може да излязат на пазара под търговското наименование Radeon R9 275X.

Много е вероятно по-подробна информация да се появи и през следващите дни – с наближаването на технологичното изложение Computex 2014, което ще се проведе на 3и 4 юни в Тайпе, Тайван. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.